Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4?

De voordelen van Google Analytics 4
Michael-1
Michael
2 min. lees plezier
pulse rechts

Misschien heb je het al meegekregen, Google Analytics heeft vanaf oktober 2020 een nieuwe standaardversie, genaamd Google Analytics 4. Toekomstige updates worden in het vervolg toegepast op deze nieuwe versie en de oude Universal Analytics gaat langzaam verdwijnen. Google Analytics 4 verschilt veel van Universal Analytics, om deze reden kun je de oude gegevens niet overzetten naar Google Analytics 4. Er moet dus een nieuwe property aangemaakt worden.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

In het kort gezegd gaat de grootste verandering over hoe Analytics websites meet. Google Analytics 4 werkt met het event-driven datamodel. Dit houdt in dat Google Analytics het bekijken van een pagina niet meer verzamelt in een sessie. In plaats daarvan meet Google Analytics een serie van events. Een event kan bijvoorbeeld het scrollen door een pagina zijn. Binnen deze events worden parameters gemeten. Een voorbeeld van een parameter kan zijn voor hoeveel procent een bezoeker door de pagina heeft gescrold.

Andere redenen waarom je Google Analytics 4 zou moeten downloaden

Naast het anders meten van de website zijn er nog meer veranderingen doorgevoerd in Google Analytics 4 die in je voordeel werken.

  1. In de nieuwe versie is het gemakkelijker voor gebruikers om de metingen in te stellen en de gegevens in te zien.
  2. Naast dat je informatie kunt vinden over je website, kun je nu ook meer informatie vinden over data vanuit je app. Daarnaast kun je de gegevens ook koppelen.
  3. Het is gemakkelijker om je doelgroepen te beheren. Je kunt op basis van eigen verzamelde gegevens gemakkelijk groepen maken.
  4. In Google Analytics 4 is de ‘Bounce rate’ vervangen door ‘Engaged sessions’. Deze levert nieuwe statistieken op als de Engagement rate, de Engaged sessions per user en de Engagement time.  

Waarom moet ik nu al Google Analytics 4 installeren?

Zoals eerder benoemd kun je de gegevens uit Universal Analytics niet overzetten naar Google Analytics 4. Je begint dus zonder gegevens wanneer je de nieuwe property in Google Analytics 4 installeert. Om deze reden is het belangrijk dat je nu al je begint met data verzamelen. Je kunt voorlopig Google Analytics 4 en Universal Analytics naast elkaar blijven gebruiken. In de tussentijd kun je de statistieken van je website blijven inzien in de oude Universal Analytics, maar wordt er wel historische data opgeslagen in de property op Google Analytics 4.

Is Google Analytics 4 een succes?

Of Google Analytics 4 uiteindelijk een succes gaat zijn in vergelijking met het oude Universal Analytics moet nog blijken. Het gebruik is nog in de beginfase en nieuwe functies moeten nog uitgeprobeerd worden. Er zijn echter zeker een aantal functies die waardevol kunnen zijn voor marketeers, dus het proberen waard!

Klant bij Designpro? Wij hebben een aanbieding!

Ben je klant bij Designpro? Dan hebben we een speciale aanbieding voor jou voor het installeren van Google Analytics 4. We nemen snel contact met je op om dit te bespreken! We zorgen dan dat Google Analyitcs 4 op de juiste manier wordt geïnstalleerd, zodat jij straks helemaal klaar bent voor de overstap!

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2