Waarom afbeeldingen op jouw website de juiste naam moeten hebben

Benoem jij de afbeeldingen op jouw website juist?
Michael-1
Michael
3 min. lees plezier
pulse rechts

Een vaak vergeten en onderschat onderdeel van een website is het benoemen van afbeeldingen. Vaak worden foto’s direct geüpload op de website en wordt er niet gekeken naar de naam van de afbeelding. Afbeeldingen benoemen en optimaliseren doe je zowel voor de SEO als voor de gebruiker. Maar wat is het belang hiervan? Dit leggen wij je uit in deze blog.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Er zijn 2 belangrijke redenen waarom afbeeldingen optimaliseren zo belangrijk is, namelijk: SEO en gebruiksvriendelijk.

Bij SEO ‘de vindbaarheid van jouw website’ gaat het namelijk over het begrijpen wat er op de afbeelding staat. Zoekmachines als Google kunnen foto's namelijk (nog) niet uitlezen. Door de afbeelding de juiste naam te geven komt jouw foto naar boven bij relevante zoektermen.

Daarnaast zijn afbeeldingen nuttig en voegen wat toe aan je tekst. Ze illustreren je verhaal en maken de pagina's duidelijker. Een pagina met alleen tekst sla je tenslotte snel over, toch? Daarom draagt het gebruik van afbeeldingen in de tekst bij aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

De bestandsnaam van je afbeelding

Wanneer je een afbeelding opslaat vanaf je camera krijgt de afbeelding meestal een bestandsnaam zoals IMG000182.jpg. Wanneer je deze afbeeldingen op je website wilt plaatsen is het erg belangrijk om deze afbeeldingen eerst een passende naam te geven. Bij het benoemen van deze afbeeldingen is het belangrijk dat je dit doet volgens deze 3 punten:

  1. Gebruik geen spaties
  2. Gebruik geen hoofdletters
  3. Gebruik in plaats van een spatie een – of een _

Voor je website zelf maakt het niet zoveel uit of de bestandsnaam vertelt wat er op de foto staat, wel is dit erg belangrijk om zo goed mogelijk te scoren in Google. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat Google de titels uitleest en hierop dus ook baseert bij welke zoekresultaten jouw afbeelding en website past.

Zijn de afmetingen van de afbeelding van belang?

Bij afbeeldingen op je website speelt de afmeting zeker een rol. Een te grote of te zware afbeelding kan er namelijk voor zorgen dat dat je website langzamer wordt. Ook moet je er op letten dat je de afbeelding niet te klein maakt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de afbeelding vaag wordt.

Is het nuttig om een Alt-tag toe te voegen?

Een Alt-tag is de tekst die verschijnt als de afbeelding zelf niet kan worden getoond. Dit kom je bijvoorbeeld tegen als je een nieuwsbrief in je mail opent op je telefoon. Om het datagebruik te verminderen worden niet meteen alle afbeeldingen geladen en geven deze titels een indicatie van wat er in de afbeelding staat. Daarom is het zeker belangrijk om een alt-tag in te vullen en gebruik te maken van een zoekwoord. Maak er een gewoon leesbare zin van, dus ga niet alleen maar zoektermen achter elkaar neerzetten. Alt-tags zijn nog steeds een tool om beter te scoren in Google!

Begin nu met het benoemen van de afbeeldingen op jouw website en word beter gevonden!

Zit jouw website nog vol met afbeeldingen die een naam zoals IMG00278.jpg hebben? Dan is het nu tijd om dit aan te passen. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw website of webshop beter wordt gevonden in Google.

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2