Mobile-first index van Google

Mobile-first index van Google
Jasper
Jasper
2 min. lees plezier
pulse rechts

Waar eerder de content op de desktopversie van een website als eerste geïndexeerd werd, wordt tegenwoordig de content op de mobiele versie als eerst geïndexeerd. Mobile first dus! Maar wat is het nou precies?

Meer mobiel dan desktop

Het mobiele internetverkeer van Google is groter dan het desktop internetverkeer, waardoor Google de mobile-first index hanteert in het indexeringsproces. Met de mobile-first index komt Google haar mobiele gebruikers tegemoet, zodat deze beter kunnen vinden wat zij zoeken.

Mobile-first SEO

Waar de desktop en de mobiele versie van een website van elkaar verschillen, verschilt ook de SEO-techniek achter de website. Om goed te controleren of jouw website op de mobiele versie ook SEO-proof is, let dan op de onderstaande punten: 

  • Pagespeed
  • Canonical links
  • Interne links
  • Structured data

Daarnaast is de content op de mobiele versie van jouw website ook belangrijk. De gebruikerservaring staat hierbij voorop. Als gebruiker vind je het niet fijn om een lap tekst te moeten lezen op een mobiele versie van een website. Het weglaten van de content is geen optie, dan verliest de website haar waarde. Maak in je responsive versie veelal gebruik van openklapbare vakken. Deze vakken of tabs zijn bevorderend voor de gebruikerservaring en dat is nou net wat Google belangrijk vindt bij een responsive versie van jouw website. Het is dus veel beter om de content van je website ‘in te klappen’ op de mobiele versie.

Samengevat, wat is het effect van de mobile-first index?

Wanneer jouw website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, kan deze mobile-first index een flinke impact hebben op de ranking van jouw website in de Google Zoekresultaten. Wil jij er zeker van zijn dat jouw website niet haar behaalde rankings verliest? Zorg er dan voor dat de gebruikerservaring van de bezoeker op zowel de desktop, als mobiele versie van jouw website hetzelfde is. 

Het is dus wel duidelijk dat een responsive website van groot belang is, wil je blijven scoren in de Google Zoekmachine. Lees hier meer over responsive design!

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2