Schrijven voor het web: tips voor een betere website

Schrijven voor het web, hoe doe je dat?
Jordi-1
Jordi
3 min. lees plezier
pulse rechts

Content is king hoor je vaak en dat klopt ook. Uiteindelijk moeten de teksten op je website bezoekers overtuigen om klant te worden van jouw bedrijf. Om jou te helpen bij het schrijven van teksten voor jouw website geef ik je 6 belangrijke tips!a

Tip 1: Titelkeuze

De titel is het eerste wat bezoekers lezen van je tekst. Vaak zelfs nog voor dat ze op de pagina zelf komen! De titel verschijnt namelijk in Google, je social media bericht, nieuwsbrief etc. Een titel moet dus interesse wekken bij de bezoeker waardoor de bezoeker naar jouw website gaat en je tekst gaat lezen. Zorg ervoor dat alle koppen in de tekst informatief, aantrekkelijk en duidelijk zijn. Belangrijk bij het schrijven van titels is dat je geen jargon of moeilijke woorden gebruikt.

Tip 2: Opbouw van de tekst

Bij teksten voor je website is het belangrijk dat je met de deur in huis valt. Begin met de belangrijkste informatie, minder belangrijke zaken kun je onderaan de tekst plaatsen. De meeste schrijvers beginnen met een intro, middenstuk en conclusie, bij schrijven voor het web is het belangrijk dat je dit omdraait. Dit is erg belangrijk omdat je bij iedere paragraaf gemiddeld 10% van de bezoekers verliest, na 5 paragrafen ben je dus al de helft van de lezers kwijt.

Hoe te beginnen?
Bij het schrijven van teksten voor het web begin je in de eerste alinea met de essentie van je boodschap. Zo weten de bezoekers gelijk wat ze gaan lezen. Daarnaast is het aan te raden om iedere paragraaf te beginnen met de belangrijkste zin en als het kan ook met het belangrijkste woord.

Tip 3: Maak gebruik van paragrafen

De meeste bezoekers scannen online teksten meer dan dat ze deze volledig lezen. Wanneer je een tekst schrijft zonder paragrafen, dan zullen ze de tekst ook niet scannen, dus ook niet lezen. Daarnaast leest het natuurlijk een stuk prettiger als alles overzichtelijk in paragrafen is onderverdeeld.

Tip 5: Schrijf met een actieve toon

Gebruik bij het schrijven van teksten voor jouw website actieve zinnen en geen passieve zinnen. Een actieve toon zorgt namelijk voor een duidelijke en korte zin. Daarnaast is het ook directer, de passieve zin: ‘Het zou kunnen’ spoort minder aan dan de actieve zin: ‘Je kunt het!’.

Tip 6: Laat het zien!

Webteksten zijn veel meer dan alleen mededelingen. Zeker als je een dienst of product beschrijft, moet de bezoeker zich er iets bij kunnen voorstellen. Dit doe je het beste door afbeeldingen te gebruiken die passen bij de tekst en die een duidelijk beeld geven van het product of de dienst.

Schrijven maar!

Heb je alle tips nagelopen? Dan kun je nu aan de slag gaan met het schrijven van teksten voor jouw website. Kom je er niet uit? Dat is geen enkel probleem! Wij schrijven graag professionele teksten voor jouw website! Neem gerust contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden!

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2