Wat is AMP?

Wat is AMP?
Michael-1
Michael
3 min. lees plezier
pulse rechts

AMP, wat is dat? Het is zoals je misschien al weet de afkorting voor Accelerated Mobile Pages. Maar los van weer een mooie Google-term, weet jij al wat een versnelde mobiele pagina betekent? Een AMP is een webpagina die op de mobiele telefoon supersnel is. Dankzij nieuwe technieken en kennis weten we tegenwoordig hoe we een website zo praktisch en snel mogelijk kunnen maken. Lees snel (over supersnel gesproken ;-)) verder om te lezen wat AMP precies inhoudt!

Wat zijn de Accelerated Mobile Pages? 

Google heeft de AMP’s in de mobiele zoekresultaten opgenomen met als doel om een sneller mobiel web te creëren! Het is een bekend probleem dat websites op mobiele apparaten minder snel laden, door problemen met de verbinding of het apparaat zelf. Daarnaast zijn er bepaalde technische aspecten waardoor de mobiele pagina’s minder snel laden. Om dit probleem op te lossen, is Google AMP gestart.

Wat betekent een AMP voor jouw website?

Dankzij deze snelheid vergroot je het gebruiksgemak voor jouw bezoeker. Hierdoor blijft de bezoeker langer hangen, wordt de website vaker bekeken (en minder vaak weg geklikt, vergeleken met langzame mobiele pagina’s) en stijg jij in de Google zoekresultaten! Helemaal goed dus!

“We vertelden je eerder al meer over het belang van snelheid voor jouw website.“

Hoe is een AMP opgebouwd?

Of eigenlijk: hoe nauwelijks is een AMP opgebouwd? Want hoe maak je een pagina sneller? Door zo min mogelijk elementen toe te voegen. Jouw website, maar ook de website die je nu bekijkt, bestaat uit codes, HTML-codes. Hoe overzichtelijker, ‘schoner’ en korter deze zijn, hoe makkelijker en vooral sneller een websitepagina geladen wordt! Jouw browser hoeft namelijk niet eerst een compleet boekwerk aan teksten en codes te lezen, begrijpen én te interpreteren.

“Je herkent een AMP op jouw telefoon aan het ‘bliksemschicht icoontje’ voor de URL. Voor een bliksemsnelle pagina uiteraard! :-)”

Hoe is AMP opgebouwd?

Het maken van een AMP is een technisch verhaal

Een AMP gebruikt bijvoorbeeld:

Lazy loading: dit laadt de websitepagina niet in één keer, maar in stukjes wanneer je de pagina door scrolt. Zo hoef je als bezoeker niet te wachten totdat alle afbeeldingen en tekst in één keer geladen is. Terwijl jij vast begint met het lezen van een blog, laadt de browser ondertussen de rest voor jou!

Asynchronisch laden van Java Scripts (dit lijkt op lazy loading): Eerst laadt de website de meest essentiële onderdelen en daarna pas de ‘bij elementen’. Geef dan ook in jouw code aan welke elementen het belangrijkste zijn en welke een lagere prioriteit hebben. Hier is de volgorde van belang!

Google AMP Cache slaat specifieke delen van een website op, zodat deze niet bij elke nieuwe pagina op de website opnieuw geladen hoeven te worden. HTML-tags kunnen delen van jou HTML-codes vervangen door snellere scripts, voor een snellere en betere laadtijd. Ook de keuze van specifieke lettertypes en styling elementen voorkomt vertraging.

Website check

Door deze ontwikkelingen wordt mobile SEO nóg belangrijker! Benieuwd of jouw website voldoet aan de eisen die Google stelt? Voorkomen dat jouw website op een lagere ranking in de zoekmachines komt? Laat dan een website check uitvoeren door onze SEO-specialisten. Tijdens deze check controleren wij uw website op diverse onderdelen zoals:

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Vindbaarheid
  • Nieuwe technieken
  • Eisen van Google

AMP als onderdeel voor jouw SEO-optimalisatie

AMP zorgt dus voor snelheid, maar ook voor (in)direct pluspunten bij Google! En dat is wat we in deze onlinewereld allemaal proberen te bereiken, nietwaar? Dat snelheid een kernpunt in de SEO-wereld is, wisten we al. En ook het gebruik van mobiele telefoons wordt alsmaar onderstreept, vetgedrukt en van uitroeptekens voorzien. Daar AMP een optelsom is van snelheid en het gebruik van smartphones, is dit een logische volgende stap voor betere vindbaarheid van jouw website! Benieuwd wat AMP voor jouw website kan betekenen? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden!

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2