Wat is voice search?

Wat is voice search
Michael-1
Michael
3 min. lees plezier
pulse rechts

Wat is Voice Search? Voice Search is het zoeken in een zoekmachine door te spreken. Je kunt zoekopdrachten geven aan Google, jouw Iphone of Android telefoon. Via een gesproken zoekopdracht kun je vaak ook een gesproken antwoord verwachten. Ook de bekende geschreven antwoorden worden nog steeds weergeven.

Voice Search in jouw leven

Je hebt deze manier van spraak gestuurd zoeken vast al eens geprobeerd. Of je nu de dichtstbijzijnde bakker op vakantie wilde zoeken, wilde weten wanneer die ene film nu draait of gewoon om even “Hey Siri” te roepen in de kroeg en te kijken welke 
Iphones reageren.

Maar los van een keer proberen en genieten van een grapje, kan Voice Search ook bijzonder nuttig zijn. En dat ontdekken steeds meer mensen. Deze manier van zoeken wordt steeds vaker gebruikt en groeit inmiddels sterk. Er zijn voorspellingen dat 2020 hét jaar van de Voice Search wordt, dat de helft van de zoekopdrachten per stem zullen gebeuren. Of dat zo is, zal de tijd leren. Wat wel zeker is, is dat spraak gestuurd zoeken terrein aan het winnen is. 

Wij vertellen je dan ook graag wat jij kunt doen om jouw website beter vindbaar te maken bij spraak zoekopdrachten.

KISS it! Keep It Short and Simple

Op school leerde ik al dat je de hoofdboodschap “short and simple” moet houden: KISS. Immers zijn mensen snel afgeleid, zeker op het internet!

Voice Search betekent dat jij jouw content moet aanpassen aan spreektaal. Schrijvend zoeken is immers iets heel anders dan gesproken zoeken. En als we een gesproken zoekopdracht indienen, blijkt uit onderzoek, doen we dit vaak in vraagvorm. Om antwoord op de vraag te geven, doe je dit kort en krachtig. Zo matcht Google jouw antwoord met de vraag. Wanneer jij in spreektaal kort en krachtig antwoord kan geven, pas jij je aan aan deze manier van zoeken.

Hou het kort en simpel met voice search

Deel vraag en antwoord logisch in en werk met koppen

Door de vraag die jij beantwoordt in de kop te zetten, laat jij Google weten welke informatie jouw tekst te bieden heeft. Google leest immers, net zoals veel webbezoekers, eerst de koppen en daarna de alinea’s. Zet de vraag dus in de kop. Formuleer deze op de manier zoals de zoeker zal doen. Vermijd vakjargon, houdt de vraag zo kort mogelijk en neem populaire (zoek)woorden mee. 

Sneller, sneller!

Waarom zou je zoeken door te spreken? Persoonlijk ben ik al lang blij als ik niet hoef te typen op het kleine toetsenbord van mijn telefoon, een appje zonder typefouten is al lastig. Gelukkig corrigeert Google mijn zoekopdrachten! Maar naast een angst voor typfouten is spraak gestuurd zoeken natuurlijk veel en veel sneller! En bij een snelle manier van zoeken, hoort een snelle manier van antwoorden.

We kunnen het je niet vaak genoeg zeggen: zorg dat de snelheid van jouw website optimaal is. Als jouw website te langzaam laadt, haken bezoekers af en vindt Google (en andere zoekmachines) jouw website een stuk minder interessant. Zeker bij Voice Search moet het snel duidelijk worden welke informatie jouw website biedt. De Voice assistent kan dan direct reageren.

Label structured data

Structured data voor een slimme verdeling

Gebruik jij al structured data op jouw website? Zo niet, ga hier dan nu mee aan de slag! 

Wat is structured data? Met deze data hang je als het ware een label aan alle content op een website. “Vrouwenmantel 19 Schoonhoven” Met de juiste HTML code vertel jij de zoekmachine dat dit een adres is. Door de juiste labels in te dienen kan een zoekmachine jouw website sneller begrijpen en dus indexeren. Je kunt dit zien als een universele code die het voor verschillende zoekmachines eenvoudiger maakt extra info van jouw website te verkrijgen en te verwerken. En hoe sneller jij relevante informatie kan bieden, hoe meer jij inspeelt op de spraak gestuurde zoekopdrachten.

Wanneer start jij met optimaliseren voor Voice Search?

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2