De kleuren van je website bepalen met behulp van kleurenpsychologie

Hoe kies je de juiste kleuren voor jouw website?
Jasper
Jasper
4 min. lees plezier
pulse rechts

Je website is een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Eigenlijk is je website je digitale visitekaartje. Als je website er niet mooi uitziet, zullen websitebezoekers hoogstwaarschijnlijk je website snel weer verlaten. Om je websitebezoekers zo lang mogelijk op je website te laten blijven, is het dus van belang dat je website er mooi uit ziet. Eén van de eerste dingen wat je websitebezoeker ziet, zijn de kleuren. Kies dus niet zomaar kleuren uit voor je website, want dan bestaat de kans dat de kleuren niet goed bij elkaar passen of niet de juist indruk geven aan jouw websitebezoekers. Het kiezen van kleuren is dan ook een lastig karwei, er zijn zo veel verschillende kleuren… In deze blog ga ik jullie uitleggen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kleuren op jouw website.

Kleurenpsychologie

Als eerste wil ik je graag uitleggen wat kleurenpsychologie is en waarom dit relevant is bij het maken van jouw website. Kleuren zijn namelijk niet alleen kleuren, maar ook emotie. Emotie speelt een belangrijke rol in het gevoel dat we ergens van krijgen. Je krijgt dus een bepaald gevoel van een bepaalde kleur. De effecten van kleuren op onze emoties worden dan ook uitgebreid toegepast in neuromarketingstrategieën. Hoe kun je dit dan toepassen op jouw website? Door bij jezelf na te gaan wat voor gevoel jij je website bezoekers wil geven. Kijk dan vooral naar jouw producten en/of diensten die je aanbiedt en wat voor gevoel mensen krijgen van jouw producten/ diensten. Hierna kijk je naar de kleuren die daarbij passen en kun je zo het kleurenpallet uitkiezen van jouw website.

Welke kleur past bij welk gevoel?

Elke kleur geeft dus een eigen gevoel af aan mensen en heeft daarbij ook eigen eigenschappen. Elke kleur geeft zowel positieve als negatieve gevoelens af. Al is de intensiteit van een kleur ook wel veel bepalend voor het gevoel wat de kleur afgeeft. Felrood geeft bijvoorbeeld een waarschuwend gevoel, terwijl licht rood veel vriendelijker en zachter is. Op internet staan veel artikelen online van kleurenpsychologen waarin zij uitleggen welk gevoel welke kleur geeft. Neem vooral hier een kijkje of maak een afspraak bij een kleurpsycholoog, zodat diegene jou persoonlijk advies kan geven.

Ik weet nu welke kleuren ik wil gebruiken, wat nu?

Als je (bijna) weet welke kleuren je op jouw website wil gebruiken, kun je verder met de volgende drie stappen. De eerste stap is het bepalen van de basiskleur. Dit kunnen één of meerdere kleuren zijn – maar meestal één kleur, is de dominante kleur op je website en ook de basis van het kleurenpalet. Dit is dan ook vaak de kleur van je logo. Na het bepalen van je basiskleur, bepaal je de accentkleuren. Dit zijn ondersteunde kleuren op je basiskleur en ligt dus vaak dicht bij de basiskleur. Voeg één of twee kleuren toe, bijvoorbeeld een licht en een donkere om het pallet af te maken. Vervolgens kies je de complementaire kleur. De complementaire kleur geeft het contrast met de hiervoor gekozen kleuren. Deze kleur valt dus op en kan je gebruiken voor onder andere call to action buttons.

Less is more

Veel kleuren heb je zoals je merkt dus niet nodig. Less is more in dit geval. Als je veel soorten kleuren gebruikt, is dit erg overweldigend voor de websitebezoeker. Gebruik je maar drie tot vier kleuren, dan straalt dat rust en duidelijkheid uit. Wil je toch veel kleuren gebruiken? Zorg er dan voor dat de kleuren niet te veel van elkaar afwijken.

Tip van de dag

Installeer het programma ‘Colorpick Eye Dropper’ in Google Chrome. Hiermee kun je de precieze kleurcode van bepaalde kleuren, zoals in je logo, bepalen. Je hoeft alleen maar met je muis te klikken op de kleur waarvan jij de kleurcode wilt weten en de kleurcode komt tevoorschijn. Kleurcodes heb je nodig bij het uitzoeken van de kleuren die je bijvoorbeeld op je website of in Canva wil gebruiken.

Vraag hulp bij het bepalen van de kleuren van jouw website

Het uitkiezen van de kleuren van je website is niet niks. Je moet er goed over nadenken en ook verschillende combinaties proberen. Zo kun je kijken wat mooi staat en zien welk gevoel die combinatie van kleuren jou geeft. Vraag ook advies van anderen hierbij. Vraag aan anderen wat zij vinden van de kleurcombinatie en wat voor gevoel het hun geeft. Ook aan Designpro kun je hulp vragen. Wij helpen je graag verder met het ontwerpen en ontwikkelen van jouw website. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2