Pop-ups, ja of nee?

Wel of geen pop-ups op de website?
Jasper
Jasper
4 min. lees plezier
pulse rechts

Pop-ups op een website, je hebt er vast al een aantal voorbij zien komen. Bijvoorbeeld een pop-up met de vraag of je je aan wil melden voor de nieuwsbrief, waarna je gelijk een kortingscode aangeboden krijgt. Wanneer je dan serieus overweegt om een product van die webshop te kopen, is de kans groot dat je je aanmeldt. De ander biedt vaak extra informatie, zoals aangepaste openingstijden of met de vraag of je nog extra hulp nodig hebt. Soms zijn de pop-ups erg fijn, omdat je op deze manier direct weet of jouw favoriete winkel open is en hoef je hier niet naar op zoek. Maar… de pop-up kan ook irritaties opwekken wanneer je deze niet op de juiste manier gebruikt. In deze blog vertel ik je graag wanneer je wel en wanneer je juist niet een pop-up kunt gebruiken.

Wanneer werkt een pop-up juist niet?

Het doel van een pop-up is om de bezoeker van jouw website of webshop extra informatie te bieden of over te halen om een actie uit te voeren. Mijn advies: gebruik het alleen als het nuttig is. Je wil je website natuurlijk zo rustig en overzichtelijk mogelijk houden. Een bezoeker moet makkelijk kunnen navigeren waarnaar hij op zoek is, zonder eerst drie verschillende pop-ups weg te hoeven klikken. Naast dat het gebruik van pop-ups irritant kan zijn voor de bezoeker van je website, straft Google overmatig gebruik hiervan ook nog eens af.

Naast de pop-up krijgt de bezoeker ook nog de melding om de cookies van jouw website te accepteren en bij een meer commerciële website vaak de vraag om push notificaties aan te zetten. Het scherm is als het ware helemaal vervuild en de bezoeker ziet niet eens duidelijk op welke pagina hij terecht is gekomen. Op deze manier werkt een pop-up dus niet. Laat de bezoeker eerst letterlijk landen op de pagina, voordat je hem bestookt met allerlei meldingen.

Wanneer moet ik een pop-up tonen op mijn website?

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de bezoekers tussen de drie en tien seconde besluit of hij op jouw website blijft of niet. Moet je dan in deze periode al een pop-up laten zien om je bezoekers te behouden? Nee, de kans is groot dat de bezoekers die al besloten hebben om jouw website te verlaten, niet blijven na het zien van de pop-up.

Als je iemand wil behouden op je website, kun je het beste pas een pop-up tonen wanneer de bezoeker de intentie heeft om je website te verlaten. Bijvoorbeeld wanneer iemand naar het kruisje van de pagina navigeert. In alle gevallen is het natuurlijk belangrijk dat de pop-up technisch goed in elkaar zit en gemakkelijk weggeklikt kan worden door een bezoeker.

Welke verschillende pop-ups zijn er?

Er zijn verschillende soorten pop-ups die ingezet kunnen worden. Magnets, zijn daar een voorbeeld van. Dit zijn kleinere pop-ups die je rechts onderin of boven in je scherm ziet. De bezoeker ziet hem dus wel, alleen wordt niet direct het hele scherm in beslag genomen. Deze vorm van pop-ups voegen vaak eerder iets toe aan de gebruikerservaring van de bezoeker, dan dat deze als irritant wordt ervaren.

Wanneer werkt een pop-up dan wel?

Zoals gezegd, gebruik pop-ups alleen wanneer ze een toevoeging aan jouw website zijn. Wil jij jouw klant bij bezoek op de website bijvoorbeeld informeren dat ze wel kunnen bestellen via de webshop, maar dat de showroom helaas tijdelijk gesloten is, dan kun je dit het beste direct bij binnenkomst doen. Dit is namelijk waardevolle informatie voor een bezoeker en deze kan hier direct op inspelen. Wanneer een bezoeker al enige tijd op jouw site aan het scrollen is, kun je het beste een zogenoemde magnet pop-up tonen. Zo blijft de pagina die de bezoeker aan het bekijken is goed zichtbaar, maar kan er wel op de pop-up geklikt worden wanneer er behoefte is aan extra informatie.

Ook de ‘Schrijf je nu in en ontvang direct 5% korting’ pop-up kun je het beste na een aantal minuten pas aan je bezoekers tonen. Na 10 secondes heeft een bezoeker nog niet eens jouw assortiment kunnen bekijken, laat staan de beslissing gemaakt om tot een aankoop over te gaan. Timing is key!

Pop-ups, ja of nee?

Ja, mits ze relevant zijn voor de bezoeker van je website. Neem de tips uit deze blog mee wanneer je overweegt om een pop-up op je website te plaatsen, en zorg ervoor dat de bezoekerservaring positief beïnvloed wordt en niet negatief! Ben je klant bij Designpro en wil je een pop-up op jouw website laten plaatsen? Neem dan contact met ons op, wij stellen deze graag voor je in!

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2