Wat is een SSL-certificaat en waarom is het belangrijk?

Wat is een SSL-certificaat
Rutger-1
Rutger
3 min. lees plezier
pulse rechts

Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord, maar een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) is erg belangrijk voor jouw website of webshop. Waarom? Een SSL-certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Heeft jouw website of webshop geen SSL-certificaat, dan zijn de gegevens die worden verstuurd tussen de webserver en browser niet geheim en toegankelijk voor buitenstaanders.

Waarom een SSL-certificaat?

Belangrijkste reden is dat je als website-eigenaar verantwoordelijk bent voor de veiligheid van gegevens die bezoekers via de website doorgeven, bijvoorbeeld door het contactformulier. Heb je een webshop of andere commerciële website? In dat geval is een EV SSL-certificaat met groene adresbalk voor jou wellicht van belang. Voor een goede webshop is het belangrijk dat klanten veilig gegevens kunnen achterlaten. Door de groene adresbalk van dit certificaat kunnen bezoekers meteen zien op welke website ze zijn en dat gegevens veilig ingevuld kunnen worden. Een EV SSL-certificaat met groene adresbalk wordt uitgegeven volgens strenge richtlijnen. Hierdoor kan de levertijd behoorlijk oplopen. Een levertijd van twee weken is meer regel dan uitzondering.

Is een SSL-certificaat verplicht?

Naast dat je een betrouwbare indruk geeft wanneer jouw website of webshop een SSL-certificaat heeft, is het ook verplicht wanneer je via jouw website of webshop persoonsgegevens verzamelt. Aan het slotje voor het webadres kun je zien of een website of webshop het certificaat heeft en dus veilig is. Vul je een contactformulier in, maar heeft de website of webshop geen SSL-certificaat, dan zijn jouw gegevens openbaar toegankelijk voor buitenstaanders. Heb jij een website waar je gegevens verzamelt, dan ben je dus verplicht om het certificaat aan te schaffen. Heb je een webshop, dan al helemaal. Je ontvangt dan persoonlijke- en betaalgegevens van jouw klanten. Jij bent er verantwoordelijk voor om deze gegevens goed te beveiligen.

Verschillende soorten SSL-certificaten

Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten, welke heb jij nodig?

  • Domeinvalidatie (DV) – geschikt voor kleinere websites, blogs, forums en mailservers
  • Organisatievalidatie (OV) – geschikt voor kleinere webwinkels, corporate websites
  • Extented/ uitgebreide validatie (EV) – geschikt voor online bankieren, grote online winkels

Hoger in Google door SSL-certificaat

Niet minder relevant is dat Google websites beloond die gebruik maken van een SSL-certificaat met een hogere positie in de zoekresultaten. En een hogere positie in de zoekmachine kan zorgen voor meer bezoekers. Om te profiteren van een hogere positie in de zoekresultaten is het van belang alle pagina's van de website te beveiligen met het certificaat en niet alleen de pagina's waar bezoekers gegevens kunnen invullen. En wanneer een SSL-certificaat ontbreekt, geeft Google Chrome een waarschuwing.

Heeft jouw website of website een SSL-certificaat

Is je website al beveiligd met een SSL-certificaat, of wil je hier meer over leren? Een SSL-certificaat versleutelt de gegevens die bezoekers op je site invoeren, wat essentieel is voor hun veiligheid en om hun vertrouwen te winnen. Dit is belangrijk voor alle soorten websites, van webshops tot blogs. Voor meer informatie over SSL-certificaten en hoe je ze kunt implementeren, kun je onze speciale pagina bezoeken of direct contact met ons opnemen. Onze experts staan klaar om je te helpen en al je vragen te beantwoorden. Zorg vandaag nog voor een veiligere website

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Bekijk nu ook

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2