Wat is responsive design?

responsive-webdesign-amazon
Jacco-1
Jacco
2 min. lees plezier
pulse rechts

Responsive design zorgt ervoor dat een website automatisch aanpast aan het scherm van elk apparaat, of je nu een telefoon, tablet of desktop gebruikt. Hierdoor zijn alle functies altijd beschikbaar en is de tekst duidelijk leesbaar zonder dat je hoeft in te zoomen.

Wat is responsive design?

Responsive design zorgt ervoor dat een website goed werkt en er goed uitziet op alle apparaten, van computers tot smartphones. Het past de lay-out van de website automatisch aan zodat alles goed leesbaar en gebruiksvriendelijk blijft, ongeacht het schermformaat.

Waarom is het belangrijk?

Het gebruik van responsive design heeft meerdere voordelen:

  1. Gebruiksgemak: Zorgt dat je website makkelijk te gebruiken is op alle apparaten.
  2. Bereik vergroten: Steeds meer mensen surfen op het internet via mobiele apparaten. Met een responsive design bereik je iedereen.
  3. Beter voor SEO: Zoekmachines zoals Google beoordelen mobielvriendelijke websites positiever, wat beter is voor je vindbaarheid.
  4. Kostenbesparing: Je hoeft maar één website te onderhouden die op alle apparaten werkt, in plaats van meerdere versies.

Hoe implementeer je responsive design?

Om je website geschikt te maken voor alle apparaten, kun je deze vier stappen volgen:

  1. Flexibele Layouts: Gebruik een layout die zich automatisch aanpast aan het scherm van het apparaat. Dit betekent dat de indeling van je website er altijd goed uitziet, of iemand nu een telefoon, tablet of computer gebruikt.
  2. Schaalbare Afbeeldingen: Zorg ervoor dat je afbeeldingen groter of kleiner worden afhankelijk van de schermgrootte. Dit voorkomt dat afbeeldingen op kleinere schermen uit hun voegen barsten of te klein zijn om te zien.
  3. Media Queries: Dit zijn instructies in CSS, de stijltaal van websites, die ervoor zorgen dat je website er anders uitziet afhankelijk van het apparaat dat wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, een website kan een sidebar hebben op een desktop, maar op een mobiel apparaat wordt deze sidebar verborgen om ruimte te besparen.
  4. Testen op verschillende apparaten: Voordat je website live gaat, is het belangrijk om te controleren of deze goed werkt op verschillende soorten apparaten. Kijk of alles er goed uitziet en functioneert op zowel telefoons, tablets als computers.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je website flexibel en toegankelijk is, wat de ervaring voor al je bezoekers verbetert.

Voorbeelden van responsive design

Kijk naar grote websites zoals Amazon, Wikipedia en BBC News om te zien hoe zij hun sites responsive maken. Let op hoe ze hun menu's, tekst en afbeeldingen aanpassen voor verschillende schermformaten.

Door responsive design toe te passen, zorg je ervoor dat jouw website toegankelijk en aantrekkelijk is voor alle bezoekers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dit verbetert niet alleen de gebruikerservaring maar verhoogt ook de effectiviteit van je site.

 

responsive-webdesign-amazon

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Bekijk nu ook

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2