Welke soorten Google Ads campagnes bestaan er?

Welke soorten Google Ads campagnes bestaan er
Fay-1
Fay
2 min. lees plezier
pulse rechts

Als je wil adverteren via Google Ads kun je kiezen uit meerdere soorten campagnes. Een campagne is het ‘hoogste niveau’ in Google Ads. Hieronder hangen de advertentiegroepen en daaronder de advertenties.

Google Ads campagnes

Zoekcampagne

De zoekcampagne is de meest klassieke en meest gebruikte vorm van adverteren via Google Ads. De advertenties uit deze campagne worden getoond boven- of onderaan de Google zoekresultaten. Vaak zijn de eerste 3 en laatste 3 resultaten advertenties. Deze plekken hebben de meeste klikfrequenties.

Een zoekadvertentie bestaat uit een kop, omschrijving en bestemming-URL. Jouw advertentie wordt wel of niet weergegeven op basis van:

 • Zoekterm
 • Budget
 • Advertentie relevantie
 • Een zoekcampagne is een interessante keuze wanneer jouw klanten weten wat ze zoeken en direct over willen gaan tot aankoop.

Je betaalt per klik, maar kun verschillende doelen voor het budget instellen.

Zoekcampagne Google Ads

Shoppingcampagne

Bij een shoppingcampagne wordt jouw advertentie boven of naast de zoekopdrachten getoond. Een shoppingadvertentie bestaat uit een productafbeelding, productnaam, prijs en voorraad. Potentiële klanten kunnen gelijk het product bekijken voordat zij erop klikken en dus zonder dat je betaalt. Klikken zij wél op de advertentie, dan is hun koopintentie al vrij hoog.

Of jouw advertentie wel of niet wordt getoond hangt af van:

 • De beschikbare productinformatie
 • Budget
 • Zoekterm

Een Google Shopping campagne is een goede keuze wanneer jij een webshop hebt en jouw klanten op zoek zijn naar een specifiek product. Je betaalt per klik, maar kun verschillende doelen voor het budget instellen.

Shoppingcampagne-Google-Ads

Displaycampagne

Een display campagne werkt anders dan de zoek- en shoppingcampagne. Hierbij is de advertentie geen tekst maar een afbeelding of video. Bijvoorbeeld een logo, een product of jouw showroom. Deze wordt getoond op websites van Google Partners (meer dan 3 miljoen websites) zoals YouTube, Gmail, nu.nl en meer.

Naast budget en advertentiekwaliteit speelt ook de zoekgeschiedenis van de websitebezoekers een rol. Welke advertenties getoond worden aan welke Google-zoeker wordt namelijk bepaald op basis van de gebruikte zoektermen.

Je betaalt per vertoning, maar kun verschillende doelen voor het budget instellen.

Deze campagne wordt vaak ingezet voor remarketing.

voorbeeld displaycampagne bron nu.nl

Video campagne

Wil jij jouw video’s aan zo veel mogelijk mensen laten zien? Bij een videocampagne deel je jouw video’s via het displaynetwerk van Google. Je kunt kiezen uit:

 • Een Instream advertentie
  (bijv. een advertentie vooraf aan een YouTube video)
 • Een video discovery advertentie
  (Worden miniatuur geplaatst op populaire websites en kunnen vergroot worden afgespeeld)
 • Een bumperadvertentie
  (Korte heldere boodschap video, via YouTube en apps)

Video is een sterke manier van adverteren. Beweging en geluid triggeren de aandacht van jouw doelgroep. Je betaalt per vertoning. Er kan worden gekozen voor een korte of lange kijkduur (Bijvoorbeeld korter of langer dan 2 of 30 sec).

Universele app campagne

Met een app campagne adverteer je voor het downloaden van jouw app. Deze advertenties bestaan uit meerdere teksten, bod en budget. Dit wordt door Google geoptimaliseerd voor jouw doelgroep. Deze advertenties worden in zoekresultaten, Google Play, YouTube, het Google Display Netwerk en Google Discover getoond. Het doel van deze campagne is natuurlijk een hoger aantal app downloads.

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2