Zoekwoordonderzoek: Zo pak je het aan!

Zoekwoordonderzoek: Zo pak je het aan!
Jordi-1
Jordi
3 min. lees plezier
pulse rechts

Wil je online beter gevonden worden? Dan moet je weten wat jouw publiek zoekt op Google en andere zoekmachines. Dit proces heet zoekwoordonderzoek en het is cruciaal voor jouw online zichtbaarheid. Hieronder leg ik je uit hoe je dit slim aanpakt.

Waarom is het belangrijk?

Het is antwoord is simpel: het laat zien wat jouw doelgroep zoekt. Met de juiste woorden op je site trek je niet alleen meer bezoekers, maar vooral de juiste. Dat wil je, toch?

Een stappenplan voor zoekwoorden onderzoek

 1. Ken je doelgroep
  Begin met je doelgroep. Wat zijn hun problemen, vragen, en interesses? Tip: kijk naar forums, sociale media, of klantfeedback voor echte inzichten.
 2. Brainstorm onderwerpen
  Schrijf alle thema’s op die belangrijk zijn voor je bedrijf. Denk breed. Bijvoorbeeld, als je een bakkerij hebt, denk aan "glutenvrije recepten", "bakbenodigdheden", en "workshops brood bakken".
 3. Maak gebruik van handige tools
  Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, of SEMrush. Zoek naar zoekwoorden met een goed zoekvolume maar beperkte concurrentie. Longtail zoekwoorden zijn hier vaak het meest geschikt voor. Voorbeeld: "hoe maak ik een taart" kan minder competitief zijn dan "taart recept".
 4. Analyseer de zoekintentie
  Elk zoekwoord heeft een intentie: leren, kopen, een specifieke website vinden. Zorg dat je content overeenkomt. Voorbeeld: iemand die zoekt op "beste bakmix voor taart" is waarschijnlijk dichter bij een aankoop dan iemand die zoekt op "hoe bak ik een taart".
 5. Focus op long-tail zoekwoorden
  Langere, specifieke zoekopdrachten zoals "beste glutenvrije taartrecept voor beginners" hebben minder concurrentie en trekken gerichte bezoekers. Deze zijn goud waard.
 6. Concurrentieonderzoek
  Kijk wat goed werkt voor je concurrenten. Een tool als Ahrefs kan laten zien voor welke zoekwoorden je concurrenten ranken. Zoek gaten in hun strategie die jij kunt vullen.
 7. Organiseer je zoekwoorden
  Zet je zoekwoorden op een rijtje, van belangrijk naar minder belangrijk. Kies vooral de woorden die goed passen bij wat je aanbiedt en waarvan je denkt dat ze het best gaan werken.
 8. Pas toe in je content
  Gebruik je zoekwoorden om content te maken die antwoord geeft op de vragen van jouw doelgroep. Hou het natuurlijk en leesbaar. Tip: elke pagina of blogpost moet rond een hoofdzoekwoord draaien, met secundaire zoekwoorden die natuurlijk in de tekst passen.

Extra tips voor succes

 • Blijf bezig: Zoekwoordonderzoek doe je niet maar één keer. Alles verandert steeds, dus update je lijst regelmatig.
 • Hou de resultaten in de gaten: Gebruik tools als Google Analytics en Search Console om te zien hoe je content/zoekwoorden presteren. Zo nodig, maak je aanpassingen.
 • Pas op voor zoekwoordspamming: Te veel zoekwoorden op je pagina zetten werkt averechts. Houd je teksten natuurlijk en makkelijk te lezen. Houdt daarom altijd de 1% regel aan. Maximaal 1% van je tekst mag bestaan uit het zoekwoord.

Kortom

Zoekwoordonderzoek is je eerste stap naar een betere online positie. Maak het volgen van deze stappen een vast onderdeel van je routine. Hierdoor word je niet alleen beter gevonden, maar bouw je ook een sterkere band op met je doelgroep. Mocht je er niet uitkomen, kun je altijd contact met ons opnemen voor vragen.

Hulp nodig?

Laat ons je verder helpen waar de blogpost ophoudt.

achtergrond contactformulier
bottom bg

Bekijk nu ook

Zoeken

Doorzoek onze website

sidemenu achtergrond
contactbg1 contactbg2