slideshow cover gray slideshow cover gray
Ga terug
DesignPro-KristelvanDijk-Portret 3a
Lisanne
30 september 2020
3 min. lees plezier
Designpro.nl

5 tips om het navigeren op jouw website makkelijker te maken 

Gemak dient de mens.  Hoe frustrerend is het als je op een website beland waar het niet makkelijk is om te navigeren? Herkenbaar? Gebleken is dat zodra een websitebezoeker niet binnen een aantal klikken de juiste informatie kan vinden, deze potentiële klant de website weer zal verlaten. En dat is precies wat we willen voorkomen! In deze blog bespreken we een aantal basisfuncties die het navigeren op je website makkelijker zullen maken. 

1.  De navigatiebalk 

Om goed te kunnen navigeren op een website, is het allereerst van belang dat er kritisch wordt gekeken naar de navigatiebalk. Deze balk wordt veelal bovenaan de pagina getoond. Staan de juiste categorieën in de navigatiebalk, niet te veel, niet te weinig? Daarnaast is het prettig als het ontwerp van de navigatiebalk iets afwijkt van de andere elementen op je pagina. Dit maakt dat de balk meer wordt benadrukt en het voor veel websitebezoekers makkelijker zal zijn om te zien waar ze zich op dat moment bevinden. 

Het valt te overwegen om de navigatiebalk op de webpagina 'vast te plakken', zodat deze bovenaan in het scherm zichtbaar blijft. Ongeacht hoe ver de websitebezoeker naar beneden scrolt. Dit maakt dat de bezoeker sneller kan navigeren zonder al te snel verward te raken.   

 

Adidas navigatie website blog Designpro

FACT: Volgens onderzoek dat werd uitgevoerd door 'KoMarketing' wordt de navigatiebalk door maar liefst 50% van de websitebezoekers gebruikt om zich op de website te oriënteren. 

2. Broodkruimels 

Bij deze term denk je hopelijk al snel aan het achterlaten van een bepaald spoor. Een spoor waarmee de websitebezoeker de weg weer makkelijk terug kan vinden naar waar hij vandaan kwam. 

De websitebezoeker kan via een advertentie of een gedeelde post op bijvoorbeeld Instagram, op de pagina terecht zijn gekomen. Het getoonde product kan als interessant worden beschouwd, maar toch zijn ze ook benieuwd naar welke andere producten er worden aangeboden. De zogeheten broodkruimels helpen om de andere producten te vinden. 

Vaak wordt dit spoor direct onder de navigatiebalk getoond, zoals ook op onderstaande pagina van Zalando te zien is. ( Men > Clothing > Jumpers & Cardigans > Hoodies ) 

Zalando broodkruimels blog Designpro 2020

3. Geïntegreerde zoekbalk 

Een geïntegreerde zoekbalk kan heel handig zijn voor bijvoorbeeld webshops die verschillende soorten producten verkopen. De zoekbalk kan vergeleken worden met een winkelmedewerker. Mocht je een product niet kunnen vinden, dan kan de hulp van een medewerker worden ingeschakeld. Mocht je geen medewerker kunnen vinden, dan verlaat je waarschijnlijk de winkel.

Het is daarom van belang dat de zoekbalk prominent aanwezig is op de pagina. Veelal is deze functie in de navigatiebalk geïntegreerd. Indien je de zoekbalk naast het bedrijfslogo plaatst, zal hij zeker gevonden worden.  

FACT: Tot 30% van de websitebezoekers maakt gebruik van een zoekbalk. Dit is gebleken uit onderzoek uitgevoerd door 'Econsultancy'. 

4. Maximaal 3 keer klikken

Maximaal 3 keer klikken op een website

Een eenvoudige, maar zeker niet onbelangrijke regel voor een duidelijke website navigatie. Het komt er in deze regel op neer dat elke vorm van informatie door slechts drie klikken gevonden zou moeten kunnen worden. Dit zou met behulp van een goede navigatiebalk geen probleem moeten zijn. Toch is het goed om deze regel altijd in het achterhoofd te houden. Het laatste wat we willen zijn potentiële klanten die de website verlaten, omdat ze niet kunnen vinden wat ze zoeken. 

 

5. Blijf consistent 

Tot slot tip nummer vijf: blijf consistent. Consistentie wordt door websitebezoekers als plezierig ervaren. Het is fijn als elke pagina een soortgelijke structuur heeft, zodat je gemakkelijk kan vinden hoe er door de website genavigeerd kan worden. 

We begrijpen dat het leuk is om innovatief te zijn met je website, maar probeer er ook rekening mee te houden dat het ontwerp van je website op een aantal punten wel gestandaardiseerd zou moeten zijn. Denk hierbij aan het doorlinken naar de startpagina via het bedrijfslogo of de bekende pictogrammen voor het winkelmandje. 

Gebruik uiteraard je creativiteit met leuke afbeeldingen en goede titels, maar zorg dat de traditionele elementen behouden blijven. Dit maakt de website duidelijk en gebruiksvriendelijk.  

En nu? Aan de slag! Uiteraard zijn we benieuwd of bovenstaande tips jou hebben geholpen bij het verduidelijken van de navigatie op jouw website. 

Hulp nodig? 

Wil je meer tips in het beter navigeerbaar maken van je website? Of heb je liever dat Designpro je hierbij helpt? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je advies hierover geven of het compleet van je overnemen.   

Contact opnemen
Liever gewoon bellen?
Contactformulier
Relevante blog(s)

Aanvragen

Nooit meer wat missen? Aanmelden nieuwsbrief
Tekst Certificeringen

Verstand van wat we doen

Bekijk onze certificeringen

Designpro.nl logo
Designpro.nl
designpro-is-google-partner
Gecertificeerd Google Partner

Gecertificeerd Google Partner

Bij Designpro zijn we trots op onze status als Google partner, een erkenning die onze toewijding...

Meer info
designpro-specialist-in-bing-ads
Bing ads accredited profesional

Bing ads accredited profesional

Meer info
leadinfo-logo
Leadinfo Partner

Leadinfo Partner

Meer info
downloadbelco-logo
Belco Partner

Belco Partner

Meer info
mollie-logo
Mollie Partner

Mollie Partner

Meer info
microsoft365-logo
Microsoft 365 Partner

Microsoft 365 Partner

Meer info
spotler_logo
Spotler

Spotler

Meer info

Wat zeggen onze klanten over Designpro

Bekijk onze recensies en hun project!

shutterstock_641138056
shutterstock_1416483638
shutterstock_355428872
  • 27 jaar Actief op het web
  • 3200 + Klanten gingen u voor
  • 8500 + Websites gerealiseerd
Informatie aanvragen

© 2024 Designpro.nl | Alle rechten voorbehouden

Powered by Dynacontent, het CMS systeem van Designpro

Stel hier je vraag!

Of neem contact met ons op via: