Verstand van wat we doen
Bekijk onze certificeringen
Wil je zichtbaar zijn in de online wereld met jouw product(en), dan kun je er haast niet meer onderuit. Een betaalde manier van adverteren waarmee je jouw producten kunt tonen en de bezoekers direct naar jouw webshop begeleid, dat heet Google Shopping. Je hebt er vast al een keer van gehoord en de advertenties voorbij zien komen, maar weet je ook hoe je dit zelf kunt instellen? Om gebruik te maken van deze dienst van Google, dien je een Google Merchant Center account aan te maken. Hoe je dat kunt doen en wat je precies moet instellen, dat vertel ik je in deze blog!
Je hebt het vast al een keer voorbij zien komen. Je bent op zoek naar een nieuw paar sandaaltjes voor deze zomer en nadat je de zoekopdracht uitgevoerd hebt, worden er direct een aantal producten getoond. Deze zijn voorzien van een foto, prijs en het merk. Klik je op een van deze producten, dan kom je op de webshop van het betreffende merk terecht. Wil je dat jouw producten hier ook tussen komen te staan? Dan is de eerste stap het aanmaken van een Google Merchant Center.
Zoek je op Google, dan krijg je deze omschrijving:
Google Merchant Center is de eerste stap om uw producten te tonen in Shopping Ads-campagnes. U kunt uw assortiment op elk gewenst moment aanpassen, zodat kopers altijd op de hoogte zijn van de juiste informatie in uw advertenties.
Ik kan me voorstellen dat het nu nog steeds niet helemaal duidelijk is wat je precies met Google Merchant Center kan en hoe je dit voor jouw bedrijf kunt toepassen. We nemen als voorbeeld de sandaaltjes waar je naar op zoek bent.
In de zoekbalk typ je het product waar je naar op zoek bent, in ons geval sandaaltjes. Er komen dan verschillende zoekopdrachten tevoorschijn. De eerste vier zoekadvertenties aan de linkerkant, zijn de betaalde zoekadvertenties. Daaronder komen de organische resultaten. Rechts zien we de resultaten van de Shopping advertenties. Het kan ook zijn dat deze bovenin je scherm getoond worden. Wil je nog meer Shopping resultaten zien? Klik dan op ‘Shopping’ in de menubalk van Google. Google Merchant Center maakt het mogelijk om jouw producten hier te tonen. Dit platform zorgt ervoor dat de producten uit jouw webshop zichtbaar zijn in de zoekresultaten van Google. Je kunt middels een standaard lijst de gegevens die jij wilt tonen uploaden en Google maakt hier dan automatisch een Shopping advertentie van.
Binnen Google Merchant Center heb je de keuze uit gesponsorde zoekresultaten en uit niet gesponsorde zoekresultaten. Kies je voor niet gesponsorde resultaten dan worden jouw producten gratis getoond op Google Zoeken, Google Afbeeldingen, het tabblad Shopping, Google Maps en Google Lens. Voor gesponsorde zoekresultaten heb je ook een Google Ads account nodig. Hier kun je de advertenties maken, publiceren en optimaliseren. Deze advertenties worden op dezelfde plekken getoond als de gratis advertenties, maar ook op websites van Google-zoekpartners en het Google Display netwerk. Daarnaast hebben de advertenties een hogere positie (afhankelijk van het budget) én worden deze direct getoond bij de Shopping zoekresultaten.
Naast dat Google Merchant Center ervoor zorgt dat jouw producten in de zoekresultaten weergeven worden, kun je ook inzicht krijgen in de prestaties van jouw producten. Zo worden de vertoningen, klikken en CTR (click through rate) gemeten. Mocht je dus alleen gebruik maken van de gratis vertoningen, dan kun je in het Google Merchant Center bekijken wat de resultaten van deze gratis advertenties zijn.
Nu je het een en ander weet over het gebruik van Google Merchant Center, is het tijd om aan de slag te gaan. Wellicht heb je al een persoonlijk Google-account, bijvoorbeeld een e-mailadres bij Gmail. Maar het is het handigst om een zakelijk account aan te maken, zo kun je werk en privé altijd gescheiden houden.
Nu je de eerste gegevens ingesteld hebt, is het tijd voor het maken van een feed en het toevoegen van je producten. Een feed? Een feed is een bestand waarin je de producten zet die je in Google Shopping wilt tonen. Aan elk product kun je gegevens toewijzen, hierbij kun je denken aan:
Benieuwd welke productspecificaties er zijn en waar ze aan moeten voldoen? Dat lees je hier!
Afhankelijk met welk CMS systeem je werkt, kun je of een lijst uit je webshop draaien en hier de missende gegevens invullen of je kunt de lijst zelf invullen. Als de zogenoemde feed klaar is, kun je deze uploaden naar Google Merchant Center. Dit kan via tekstbestanden (.txt), xml-bestanden (.xml), Google Spreadsheets of Google Content API for Shopping.
Nu we weten wat er in de feed moet komen en welk bestand je nodig hebt om de feed te kunnen uploaden, is het tijd om dit ook daadwerkelijk te doen. Als je bent ingelogd in het Google Merchant Center ga je naar producten à Feeds à druk op het + à volg de drie stappen. Zo simpel is het. Tijdens het toevoegen van de feed kun je aangeven of je gebruik wilt maken van de gratis vermeldingen. Ook is het mogelijk om een schema te maken, waardoor de feed automatisch wordt geüpdatet, scheelt jou weer een hoopt tijd!
Nadat je de feed toegevoegd hebt, is er een rapport beschikbaar waar de eventuele fouten in jouw feed getoond worden. Via de feedregels kun je gemakkelijk te fouten oplossen, zonder dat je een hele nieuwe feed hoeft aan te maken. Belangrijk dus om dit te checken.
Wanneer je gebruik wilt maken van de betaalde Shopping advertenties, dan dien je nog een aantal extra stappen te nemen. Zo kun je Google Merchant Center en Google Ads met elkaar koppelen, dit moet je goedkeuren vanuit het Google Ads account dat je aangemaakt hebt. Vervolgens kun je in Google Ads een Shopping advertentie aanmaken en de feed gebruiken die je zojuist toegevoegd hebt aan het Merchant Center. Je advertenties gaan vervolgens automatisch lopen.
Start vandaag nog met jouw Google Shopping avontuur en maak een Google Merchant Center account aan en voeg de door jouw gemaakte feed toe. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan contact op met Designpro. Wij staan voor je klaar en helpen je graag met de start van jouw online avontuur.
Ik ben via Google bij Designpro terechtgekomen. Wat direct aansprak was de professionele uitstraling. Na het eerste contact ben ik de samenwerking aangegaan met Designpro, de medewerkers van Designpro denken graag met je mee en ik ben zeer te spreken over de service die Designpro verleent. Er wordt snel geschakeld en mijn wensen worden snel en goed opgepakt. Wat ik ook echt handig vind, is het systeembeheer, de content vullen kan ik zelf waardoor ik niet telkens contact op hoef te nemen met de websitebouwer. Designpro krijgt van mij een dik verdiende 9.
Wij zijn bij Designpro terecht gekomen omdat wij een lokaal bedrijf zochten met kennis van het inrichten van websites.
Onze opdracht voor Designpro was om een website te bouwen, die modern en slank was. Dat wil zeggen met adequate informatie maar zonder overbodige ballast. Dat is prima gelukt. De website is overzichtelijk en door ons, als relatieve leken, makkelijk te beheren.
De samenwerking met Designpro is prima; de lijntjes zijn kort en er is persoonlijke aandacht over en weer.
Wij bevelen Designpro van harte aan.
Onze website is ontworpen en gerealiseerd door Designpro, de keuze om ook online marketing bij Designpro onder te brengen was snel gemaakt. In onze branche hebben we naam gemaakt, ons doel is dan ook om onze naamsbekendheid in tact te houden. Daarnaast willen we ook goed gevonden worden door particulieren.
Na een start met lager resultaat kunnen we zeggen dat het de goede kant op gaat en we gevonden worden! Designpro heeft zich vanaf dag 1 ingezet voor ons en daar zijn we dan ook heel blij mee. De samenwerking vinden wij nu heel goed tot bijna perfect te noemen. Het valt ons op dat degene die ons bezoekt heel goed bekend is met de materie, en de dienst verleent op uiterst gepaste wijze. Acties die besproken zijn, worden meteen ondernomen en doorgezet. Ga zo door! - Onder druk de Beste!