Verstand van wat we doen
Bekijk onze certificeringen
Meta-omschrijvingen, ook wel pagina eigenschappen of metagegevens genoemd, zijn de titel en omschrijving die je ziet als je via Google een zoekopdracht uitvoert. Je kan ze herkennen aan de vaak blauwe (of paarse als je er al op geklikt hebt) titel, met daaronder een grijze omschrijving van ongeveer twee zinnen. Niet alleen geven deze gegevens jou de informatie waar de pagina achter de klik overgaat, maar ook Google leest die informatie uit om te bepalen of hij een pagina wel of niet naar voren laat komen tijdens jouw zoekopdracht. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers naar jouw website of webshop lokken. Daarom is het belangrijk dat je de metagegevens op de juiste manier invult. Hoe je dat kunt doen, lees je in deze blog!
De titel is het eerste wat een Google-zoeker ziet als de zoekopdracht voltooid is. Zorg ervoor dat jouw titel uitspringt boven alle andere titels van jouw concurrenten. De titel moet matchen met de zoekintentie van een Google-zoeker, is hij interessant genoeg? Dan is de kans groot dat iemand doorklikt naar jouw website of webshop. De kwaliteit van de paginatitel bepaalt uiteindelijk of de Google-zoeker op jouw site terechtkomt, of op die van jouw concurrenten.
Het doel van de pagina eigenschappen is zowel de Google-zoeker, als Google zelf vertellen waar de pagina overgaat, maar ook het aantrekken van bezoekers naar jouw website of webshop. Enerzijds dus informatief en anderzijds aanlokkelijk. Om te meten of de metagegevens daadwerkelijk meer bezoekers binnenhalen, kijk je naar de organische positie van jouw pagina en de click-trough-rate (CTR). Dat laatste is het percentage aan Google-zoekers die de paginatitel gezien hebben en er ook daadwerkelijk op geklikt hebben. Deze gegevens kun je uitlezen in Google Search Console. Hoe hoger de positie in Google en hoe hoger de CTR, hoe meer mensen er uiteindelijk op jouw site terecht komen.
De eigenschappen van een pagina kun je aanpassen in het beheersysteem dat achter jouw site hangt. Dit is per CMS-systeem verschillend. Nu is Google tegenwoordig al zo ver doorontwikkeld, dat wanneer je vergeten bent om deze gegevens in te vullen, Google naar aanleiding van de tekst die op jouw pagina staat, zelf de metagegevens genereerd. Maar... Het beste is om dit zelf te doen, zo weet je zeker dat de eigenschappen passen bij de tone of voice van jouw bedrijf.
Het is niet moeilijk om de juiste meta-omschrijvingen te maken, als je weet wat je erin moet verwerken. Hierbij een aantal tips:
Gebruik de zoekterm van de tekst op de pagina voorin de titel, mits de zin hierdoor niet lekker loopt.
Gebruik krachtige korte woorden.
Zorg ervoor dat de titel interessant, kort en krachtig is.
Houd rekening met de zoekintentie van een Google-zoeker.
Wat is het dat je aanbiedt, iets wat iemand kan kopen, huren of gaat het juist alleen over het vergaren van informatie (gebruik dan de 5 W’s)? Speel hierop in.
Google zou Google niet zijn als er geen regels aan deze eigenschappen verbonden zijn. Zo zijn er een aantal tekens of pixels die de titel niet mag overschrijden. Er zijn verschillende (gratis) programma’s waar je de metagegevens mee kunt controleren. Als richtlijnen kan je voor de paginatitel 50 tot 66 tekens aanhouden en 160 tekens voor de omschrijving. Dit is inclusief spaties en andere tekens.
Naast de titel, moet de pagina ook voorzien worden van een omschrijving. Dit is een opvolging van de titel die je eerder gemaakt hebt. Houd de volgende punten in gedachte tijdens het schrijven:
Herhaal nogmaals de zoekterm, deze wordt dan dikgedrukt.
Schrijf voor elke pagina unieke meta-omschrijvingen.
Zoals al eerder genoemd bepaal je doormiddel van de positie van jouw site en de CTR, hoe de metagegevens scoren en of je deze moet optimaliseren. Daarnaast is het belangrijk om de inhoud van een pagina te matchen met wat je belooft in de metagegevens. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat iemand de pagina snel weer verlaat en dit zorgt ervoor dat het bouncepercentage (percentage van het aantal bezoekers dat op jouw pagina komt en deze weer verlaat zonder een actie uit te voeren) snel zal stijgen. In de nieuwe versie van Google Analytics wordt dit aangetoond met het betrokkenheidspercentage. Deze wil je natuurlijk zo hoog mogelijk hebben.
Je weet nu wat meta-omschrijvingen zijn, waarom ze belangrijk zijn, waar je ze kunt invullen én hoe je ze kunt invullen. Nu is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat en de resultaten van de herschreven gegevens bijhoudt in Google Search Console of Google Analytics. Wat doen deze pagina’s, komen er meer bezoekers op en worden jouw organische posities daardoor verbeterd? Ik ben benieuwd! Heb je hier hulp bij nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Ik ben via Google bij Designpro terechtgekomen. Wat direct aansprak was de professionele uitstraling. Na het eerste contact ben ik de samenwerking aangegaan met Designpro, de medewerkers van Designpro denken graag met je mee en ik ben zeer te spreken over de service die Designpro verleent. Er wordt snel geschakeld en mijn wensen worden snel en goed opgepakt. Wat ik ook echt handig vind, is het systeembeheer, de content vullen kan ik zelf waardoor ik niet telkens contact op hoef te nemen met de websitebouwer. Designpro krijgt van mij een dik verdiende 9.
Er bestond al wel een oude website, of eigenlijk slechts een onderdeel van een portal, voor onze mooie camping in Noorwegen. Dit voldeed natuurlijk niet aan onze wensen. We wilden hiervoor dan ook graag een eigen website hebben. Op advies van een bevriende collega kwamen wij bij Designpro uit voor de realisatie van deze website.
Het ontwerp is gebaseerd op een ontwerp van een andere kennis van mij, deze is goed overgenomen en aangevuld waar nodig door Jasper van Designpro. We hebben dan ook veel direct contact gehad met deze Front-end developer, wat leidde tot het huidige resultaat. Onze complimenten over het resultaat. Wij zijn 100% blij! Een 9 is dan ook minimaal ons cijfer.
Wij zijn bij Designpro terecht gekomen omdat wij een lokaal bedrijf zochten met kennis van het inrichten van websites.
Onze opdracht voor Designpro was om een website te bouwen, die modern en slank was. Dat wil zeggen met adequate informatie maar zonder overbodige ballast. Dat is prima gelukt. De website is overzichtelijk en door ons, als relatieve leken, makkelijk te beheren.
De samenwerking met Designpro is prima; de lijntjes zijn kort en er is persoonlijke aandacht over en weer.
Wij bevelen Designpro van harte aan.
Onze website is ontworpen en gerealiseerd door Designpro, de keuze om ook online marketing bij Designpro onder te brengen was snel gemaakt. In onze branche hebben we naam gemaakt, ons doel is dan ook om onze naamsbekendheid in tact te houden. Daarnaast willen we ook goed gevonden worden door particulieren.
Na een start met lager resultaat kunnen we zeggen dat het de goede kant op gaat en we gevonden worden! Designpro heeft zich vanaf dag 1 ingezet voor ons en daar zijn we dan ook heel blij mee. De samenwerking vinden wij nu heel goed tot bijna perfect te noemen. Het valt ons op dat degene die ons bezoekt heel goed bekend is met de materie, en de dienst verleent op uiterst gepaste wijze. Acties die besproken zijn, worden meteen ondernomen en doorgezet. Ga zo door! - ​​​​​​Onder druk de Beste!