slideshow cover gray slideshow cover gray
Ga terug
8 december 2021
3 min. lees plezier
Designpro.nl

Tips voor het schrijven van een begrijpelijke tekst

Veel mensen in Nederland hebben moeite met het lezen van ingewikkelde webteksten. Uit onderzoek is gebleken dat 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd zijn en het vaak lastig vinden bepaalde teksten te begrijpen op internet. Door jouw teksten te schrijven op taal niveau B-1 zorg je ervoor dat jouw doelgroep de tekst begrijpt en dat de boodschap goed overkomt. We geven je graag wat extra tips mee zodat jouw teksten te begrijpen zijn voor jouw publiek.

Schrijven op taalniveau B-1

Wanneer je een tekst schrijft voor op je website heeft deze tekst vaak een doel. Dit kunnen verschillende doelen zijn zoals mensen informeren, activeren of inspireren. Je wilt dat de bezoekers van jouw website de tekst begrijpen en tot actie overgaan, maar heb je je wel eens afgevraagd wie jouw publiek is? Veel mensen hebben namelijk moeite met het lezen en begrijpen van webteksten. Het is mensen niet duidelijk wat ze moeten doen na het lezen van de tekst dus klikken ze weg en voeren niet de gewenste actie uit. Door je teksten te schrijven op taalniveau B-1 zorg je ervoor dat je teksten makkelijk leesbaar zijn voor iedereen.

Hoe schrijf ik betere teksten?

Om te beginnen willen we je vragen om je eens te verplaatsen in de lezer van je eigen tekst. Kijk eens of het duidelijk is wat je wilt bereiken met de tekst en wat het doel is van de tekst. Sommige schrijvers houden een persona in gedachten tijdens het schrijven. Dit is een soort ijkpersoon van de lezer van de tekst met kenmerken zoals leeftijd, gezin en hobby’s. Door een helder beeld te hebben van de lezer van je tekst kun je de tekst zo schrijven zodat de lezer het ook begrijpt. Je schrijft natuurlijk een hele andere tekst voor senioren dan een tekst gericht op zakenmannen.

Gebruik geen moeilijke woorden en maak korte zinnen

Om je tekst goed leesbaar te houden voor iedereen, is het belangrijk dat je geen moeilijke woorden gebruikt. Ook werken korte zinnen vaak het beste. Door korte zinnen te gebruiken zorg je ervoor dat de lezer niet vermoeid raakt tijdens het lezen van de tekst.  Wanneer er in deze zinnen ook geen moeilijke woorden zitten, houd je de tekst lekker algemeen en goed leesbaar voor de bezoekers van jouw website. Een uitzondering voor moeilijke woorden is wanneer je zeker weet dat je publiek deze moeilijke woorden kent. Daarom is het nogmaals zo belangrijk dat je weet wie de lezer is van je tekst voordat je begint met schrijven.

Schrijf actief en houd het persoonlijk

Door actief te schrijven maak je de tekst makkelijker leesbaar en interessanter voor de lezer. Door in de teksten te schrijven wie een actie uitvoert, is het duidelijk voor de lezer wat er gebeurt. Maak het persoonlijk door woorden als ik, je of wij te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is “Het online marketingbureau is gespecialiseerd in het schrijven van teksten. Wij helpen u graag door u advies te geven.” Je ziet dat deze zin persoonlijk geschreven is en het duidelijk is wie de personen zijn in het verhaal. De tekst is afgesteld op de toon van de lezer door de klant netjes aan te spreken. Zo zorg je ervoor elke lezer je tekst begrijpt en weet wat hij moet doen.

Hulp nodig met begrijpelijke teksten schrijven?

Begrijpelijk schrijven en je doelgroep op de juiste manier aanspreken kan lastig zijn. Het kost vaak ook veel tijd om de teksten zo te schrijven dat ze aansluiten bij de lezer. Wil je meer weten over begrijpelijke teksten schrijven of de hulp inschakelen van experts? Neem contact met ons op zodat wij je kunnen helpen of adviseren met schrijven van jouw webteksten.

Contact opnemen
Liever gewoon bellen?
Contactformulier
Relevante blog(s)

Aanvragen

Nooit meer wat missen? Aanmelden nieuwsbrief
Tekst Certificeringen

Verstand van wat we doen

Bekijk onze certificeringen

Designpro.nl logo
Designpro.nl
designpro-is-google-partner
Google partner

Google partner

Meer info
designpro-specialist-in-bing-ads
Bing ads accredited profesional

Bing ads accredited profesional

Meer info
leadinfo-logo
Leadinfo Partner

Leadinfo Partner

Meer info
downloadbelco-logo
Belco Partner

Belco Partner

Meer info
mollie-logo
Mollie Partner

Mollie Partner

Meer info
microsoft365-logo
Microsoft 365 Partner

Microsoft 365 Partner

Meer info
spotler_logo
Spotler

Spotler

Meer info

Wat zeggen onze klanten over Designpro

Bekijk onze recensies en hun project!

shutterstock_641138056
shutterstock_1416483638
shutterstock_355428872
  • 25 jaar Actief op het web
  • 2250 + Klanten gingen u voor
  • 6200 + Websites gerealiseerd
Informatie aanvragen

© 2023 Designpro.nl | Alle rechten voorbehouden

Powered by Dynacontent, het CMS systeem van Designpro

Stel hier je vraag!

Of neem contact met ons op via: