Verstand van wat we doen
Bekijk onze certificeringen
Even de mail checken. Mail van je buurman met potentiële nieuwe schuttingen. Mail van je moeder die foto’s doorstuurt van haar nieuwe pup. Een melding van Facebook. En, ja hoor. Een nieuwsbrief of twee. Welke lees je wel? Welke niet? Waarom? Hoe kies je welke weggaat, welke je opent en misschien ook leest.
Waarschijnlijk kijk je toch even snel naar die mail die je kreeg van dat toffe merk, dat je niet vol spamt met brieven, waarvan je weet dat ze je altijd verassen of een interessant weetje sturen. Je opent de mail niet van die winkel waarvan je geen idee meer hebt hoe je ooit in het mailbestand terecht bent gekomen, die jou élke drie dagen op de hoogte stelt van de meest nutteloze dingen…
Je leert ze wel kennen de goede en de slechte brieven.
Voordat je de eerste letter op papier kunt zetten, moet je weten aan wie je schrijft. Zie het als een ‘normale e-mail’ sturen. Een mail aan je (vrij moderne) oma, collega of je vriend(in) die aan de andere kant van het land is gaan wonen, die verschillen toch zeker. Dit betekent dat ook die nieuwsbrief die nu in de maak is aan iemand gericht moet worden. Als je hem van een persoonlijke aanhef kunt voorzien is dat helemaal mooi!
Houd in ieder geval je doelgroep goed voor ogen. Wat nog beter is, is als je die doelgroep kunt verkleinen tot één persoon. Is je doelgroep: Sportieve jongeren tussen 18 en 25 jaar wonend in de omgeving van Rotterdam met een passie voor cocktails? Dan kun je een fictief personage verzinnen (of kies iemand uit je omgeving die in de omschrijving past?) aan wie jij je nieuwsbrief richt. Bijvoorbeeld: Robin, 22 jaar oud en fanatiek volleyballer. Robin woont op kamers in Rotterdam en traint drie keer per week. In het weekend probeert hij met zijn team het kampioenschap binnen te slepen. Elke week wordt de overwinning gevierd, of na een verlies weer moed verzameld met een lekker drankje in de stad! Zijn favoriete cocktail is dan ook de mojito.
Met zo een personage schets wordt het benoemen van details makkelijker en dus wordt jouw nieuwsbrief interessanter!
Het onderwerp van jouw nieuwsbrief is afhankelijk van het product/ de dienst die jij aanbiedt en de dingen die momenteel spelen bij jouw doelgroep. Grootse veranderingen of nieuws vanuit jouw bedrijf zijn uiteraard ook welkom, maar match dat dan wel met iets interessants voor de doelgroep. Wat betekent dat voor de klanten?
Om te zorgen dat een ‘gemailde’ ook een lezer wordt moet het onderwerp al aanspreken. Een goede onderwerpregel is dus van belang. Je kunt je voorstellen dat ‘Nieuwsbrief 10” niet echt interessant klinkt. Daarentegen klinkt ”Na het trainen een gratis ‘cooling down’ cocktail?” misschien wel als iets dat je wilt lezen.
Op de vraag wanneer je nu die nieuwsbrief de deur uitdoet is niet één specifiek antwoord te geven. Dit is voor iedereen anders. Een B2B brief kan makkelijk tijdens kantooruren. Maar een voor de consument zelf liever niet. Terwijl jij aan het werk bent om die nieuwsbrief lekker te laten lopen. Is de consumentendoelgroep zelf ook aan het werk. (Robin zit misschien wel in de collegezaal) Deze kun je beter versturen vlak voordat jij zelf ook naar huis gaat. Want stap je zo meteen in de trein? Dan heb je toch tijd genoeg om je mail en dus eventueel een nieuwsbriefje te openen. En de consument dus ook!
Een idee om hét moment voor jouw eigen nieuwsbrief te bepalen, is met behulp van een analyse van je Google Analytics. Wanneer zijn jouw klanten het meest actief op jouw site? Dit zou zomaar eens hét moment op de dag kunnen zijn dat de klanten tijd en interesse hebben in jou en je bedrijf!
Dit is een tip voor het algemene schrijven. En een lastige, als je het mij vraagt: Blijven schrijven. Niet stoppen. Spelfoutje? Een zin die niet lekker loopt? Jammer dan, even door. Nu je lekker in de flow zit kun je daar maar beter gebruik van maken. Het zou toch zonde zijn als die kwijtraakt omdat je nú die ‘dt’ fout recht wilt zetten. En je brief nalezen moet je toch, dan kun je gelijk dergelijke fouten eruit filteren. Weet je nog dat je vroeger bij een meerkeuze toets altijd op je eerste idee af moest gaan? Ga ook bij het schrijven van een nieuwsbrief af op je eerste ideeën.
Kortom een nieuwsbrief moet pakkend zijn, aansluiten op de interesse van de doelgroep, gespecificeerd en op het juiste moment verzonden. De beste brieven schrijf je in één stuk door.
Het is best even oefenen en kan ook wel aardig wat tijd kosten. Maar wie niet waagt wie niet wint. Hoewel, je kunt natuurlijk ook Designpro laten wagen. Wij schrijven met plezier jouw volgende nieuwsbrief! Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.
Ik ben via Google bij Designpro terechtgekomen. Wat direct aansprak was de professionele uitstraling. Na het eerste contact ben ik de samenwerking aangegaan met Designpro, de medewerkers van Designpro denken graag met je mee en ik ben zeer te spreken over de service die Designpro verleent. Er wordt snel geschakeld en mijn wensen worden snel en goed opgepakt. Wat ik ook echt handig vind, is het systeembeheer, de content vullen kan ik zelf waardoor ik niet telkens contact op hoef te nemen met de websitebouwer. Designpro krijgt van mij een dik verdiende 9.
Er bestond al wel een oude website, of eigenlijk slechts een onderdeel van een portal, voor onze mooie camping in Noorwegen. Dit voldeed natuurlijk niet aan onze wensen. We wilden hiervoor dan ook graag een eigen website hebben. Op advies van een bevriende collega kwamen wij bij Designpro uit voor de realisatie van deze website.
Het ontwerp is gebaseerd op een ontwerp van een andere kennis van mij, deze is goed overgenomen en aangevuld waar nodig door Jasper van Designpro. We hebben dan ook veel direct contact gehad met deze Front-end developer, wat leidde tot het huidige resultaat. Onze complimenten over het resultaat. Wij zijn 100% blij! Een 9 is dan ook minimaal ons cijfer.
Wij zijn bij Designpro terecht gekomen omdat wij een lokaal bedrijf zochten met kennis van het inrichten van websites.
Onze opdracht voor Designpro was om een website te bouwen, die modern en slank was. Dat wil zeggen met adequate informatie maar zonder overbodige ballast. Dat is prima gelukt. De website is overzichtelijk en door ons, als relatieve leken, makkelijk te beheren.
De samenwerking met Designpro is prima; de lijntjes zijn kort en er is persoonlijke aandacht over en weer.
Wij bevelen Designpro van harte aan.
Onze website is ontworpen en gerealiseerd door Designpro, de keuze om ook online marketing bij Designpro onder te brengen was snel gemaakt. In onze branche hebben we naam gemaakt, ons doel is dan ook om onze naamsbekendheid in tact te houden. Daarnaast willen we ook goed gevonden worden door particulieren.
Na een start met lager resultaat kunnen we zeggen dat het de goede kant op gaat en we gevonden worden! Designpro heeft zich vanaf dag 1 ingezet voor ons en daar zijn we dan ook heel blij mee. De samenwerking vinden wij nu heel goed tot bijna perfect te noemen. Het valt ons op dat degene die ons bezoekt heel goed bekend is met de materie, en de dienst verleent op uiterst gepaste wijze. Acties die besproken zijn, worden meteen ondernomen en doorgezet. Ga zo door! - Onder druk de Beste!