slideshow cover gray slideshow cover gray
Ga terug
DesignPro-KristelvanDijk-Portret 3a
Lisanne
4 maart 2020
4 min. lees plezier
Designpro.nl

Wil je een blog schrijven? Wij hebben 6 tips voor jou!

Een blog schrijven is makkelijker dan je nu misschien wel denkt. Je hoeft echt geen tekstschrijver te zijn om een goede blog te schrijven. Het is vooral heel belangrijk om gewoon te beginnen, en ja met wel een paar kleine spelregels. Daarvoor ben ik vandaag voor jou in de pen geklommen (eerlijk gezegd zit ik achter mijn toetsenbord), om jou op weg te helpen. Met onderstaande 6 tips kan iedereen een blog schrijven. Pak je toetsenbord erbij, we gaan beginnen…..

Nummer 1: Denk goed na over je onderwerp en voor wie je het schrijft

Wat wil je vertellen? Het is van belang dat het onderwerp aansluit bij de werkzaamheden van je bedrijf. Schrijf in spreektaal, vertel je verhaal zodat je de interesse wekt van je lezer. Hierbij geef ik graag tips voor het kiezen van je onderwerp:

  • Kaart een probleem aan, waar veel van je klanten/lezers mee zitten
  • Zie je vaak dezelfde vragen terugkomen? Geef antwoord op deze vragen
  • Kies een onderwerp wat actueel is voor jou en je bedrijf
  • Deel je ervaringen en vertel wat je ervan hebt geleerd

Tip 2: Maak het niet te ingewikkeld

Grote kans dat jouw lezer nog niet veel van het onderwerp afweet. Pas daarom op met het gebruiken van vaktermen. Het laatste wat je wilt is dat je lezer zich afvraagt: waar gaat deze tekst nu over? Hoe kun je dit nu het beste voorkomen? Laat je tekst door iemand lezen die niet zo heel erg bekend is met je onderwerp of vak. Als zij begrijpen waar je tekst over gaat dan heb je het goed gedaan! Nu hoor ik je denken: geldt dit voor alle blogs die ik schrijf? Er zijn inderdaad uitzonderingen. Schrijf je een blog voor vakcollega’s? Dan is het gebruik van vaktermen natuurlijk geen probleem.

Graag geef ik je een voorbeeld. Stel ik ben zilversmid en schrijf een tekst over zilver. In deze tekst heb ik het eigenlijk voornamelijk over 925 en 835 zilver. Weet jij dan waar ik het over heb? Als je zelf ook zilversmid bent weet je direct dat ik daarmee eerste en tweede gehalte zilver bedoel. Heb je deze kennis niet is de kans groot dat je stopt met lezen. En dat wil je niet, een lezer die afhaakt.

Designpro-blog-over-blog-schrijven

#3: Fouten maken is menselijk, probeer taalfouten te voorkomen

Vermijd taalfouten bij het schrijven van je blog. Lezers zullen je blog minder serieus nemen bij het lezen van fouten in de tekst. Terwijl dit makkelijk te voorkomen is. Weet je het niet zeker, ken je de spellingsregel niet helemaal, zoek het dan op of vraag het aan iemand.

Tip 4: Creëer een duidelijke structuur

Begin een tekst met een inleiding, een anekdote of prikkel de lezer met een paar vragen. Mensen scannen eerst het artikel, voordat ze het aandachtig lezen. Zorg daarom voor (pakkende) tussenkopjes en niet al te lange alinea’s. Om te voorkomen dat de lezer afhaakt, is het hebben van een pakkende inleiding van belang. Zorg ervoor dat je snel tot de kern van het verhaal komt.

Tip 5: Schrijf een lekker lezende tekst

Niets is zo vervelend als een saaie tekst, waar geen eind aan lijkt te komen. Hoe schrijf je nu een tekst die lekker leest? Schrijf zoals je spreekt, vertel je verhaal enthousiast. Wissel af met lange en korte zinnen. Alleen maar korte of alleen maar lange zinnen leest niet lekker en dat willen we niet. Begin aan het begin van je alinea met een topische zin. Dat zijn zinnen die je alinea in een zin samenvat. Licht een tipje van de sluier op en ga daar later in je tekst op door. Hierdoor wek je spanning op voor de lezer zodat ze jouw tekst van begin tot eind lezen.

En last but not least #6: sluit niet zomaar af

Zorg dat de blog niet abrupt eindigt. Probeer ervoor te zorgen dat je een slotzin hebt. Hierdoor weet jouw lezer dat de blog ten einde komt. Dit kun je doen door de tekst samen te vatten, het herhalen van de kern van de boodschap of het hebben van een slotconclusie.

Ga vandaag nog aan de slag

Zet al je twijfels die je had aan de kant en begin vandaag nog. Iedereen kan een blog schrijven, jij ook! Ga lekker zitten, bedenk je onderwerp en lees nog eens rustig bovenstaande tips door. Ben je klaar om te starten? Schrijf alles op wat er in je opkomt, later kun je nog aanpassen verbeteren of herschrijven. Het hoeft echt niet in 1 keer perfect. Heb je even geen inspiratie meer? Geeft niets, dat hebben we allemaal en hoort erbij. Leg dan de tekst even naast je neer en ga op een later tijdstip verder.

Wil je graag meer tips ontvangen? Of persoonlijk advies? Neem vandaag nog contact met mij op, ik sta graag voor je klaar!

Contact opnemen
Liever gewoon bellen?
Contactformulier
Relevante blog(s)

Aanvragen

Nooit meer wat missen? Aanmelden nieuwsbrief
Tekst Certificeringen

Verstand van wat we doen

Bekijk onze certificeringen

Designpro.nl logo
Designpro.nl
designpro-is-google-partner
Gecertificeerd Google Partner

Gecertificeerd Google Partner

Bij Designpro zijn we trots op onze status als Google partner, een erkenning die onze toewijding...

Meer info
designpro-specialist-in-bing-ads
Bing ads accredited profesional

Bing ads accredited profesional

Meer info
leadinfo-logo
Leadinfo Partner

Leadinfo Partner

Meer info
downloadbelco-logo
Belco Partner

Belco Partner

Meer info
mollie-logo
Mollie Partner

Mollie Partner

Meer info
microsoft365-logo
Microsoft 365 Partner

Microsoft 365 Partner

Meer info
spotler_logo
Spotler

Spotler

Meer info

Wat zeggen onze klanten over Designpro

Bekijk onze recensies en hun project!

shutterstock_641138056
shutterstock_1416483638
shutterstock_355428872
  • 27 jaar Actief op het web
  • 3200 + Klanten gingen u voor
  • 8500 + Websites gerealiseerd
Informatie aanvragen

© 2024 Designpro.nl | Alle rechten voorbehouden

Powered by Dynacontent, het CMS systeem van Designpro

Stel hier je vraag!

Of neem contact met ons op via: