Verstand van wat we doen
Bekijk onze certificeringen
Voordat je deze hele blog gaat lezen, kan ik je nu alvast vertellen: dé perfecte Social Media strategie bestaat niet! Je vraagt je wellicht af, heeft het dan nog wel zin om een Social Media strategie op te zetten? Jazeker! Het is geen eenmalig project dat je afrond, maar een doorlopend proces dat je telkens aanpast wanneer er veranderingen gaande zijn. Hoe je daar op in kunt spelen, dat lees je wel in deze blog!
Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer je een vooraf ingevuld model zou kunnen downloaden en deze vervolgens klakkeloos kan volgen. Helaas werkt het niet zo. Elke bedrijf is anders, dus elke strategie is ook anders. Daarom is werken met een framework veel prettiger. Door de framework stel je jezelf de juiste vragen op het juiste moment, om zo tot een strategie te komen. Je gaat actief aan de slag met Social Media en denkt vanuit strategisch perspectief.
Ik kan me voorstellen dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Zeker wanneer je nog weinig verstand hebt. Daarom heb ik 10 stappen voor je bedacht, die je gemakkelijk kunt doorlopen en die ervoor zorgen dat jouw Social Media strategie altijd up to date is.
Voordat je begint, is het belangrijk om vast te stellen wat je wilt bereiken met Social Media. Je gaat dus haalbare en meetbare doelen opstellen. Je kunt hier het beste een customer journey model voor gebruiken. Dit is de digitale reis die jouw klant aflegt, normaal zijn dit vijf stappen. Wij gebruiken er in dit geval maar drie.
Er zijn veel statistieken die je kunt bekijken en meten op de diverse Social Media kanalen. De belangrijkste gegevens om te meten zijn:
Voordat je gaat beginnen met het plaatsen van berichten, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wie jouw doelgroep is en hier je content op aanpast. Dit kun je doen op basis van gevoel en kennis, maar ook op basis van harde cijfers. In Google Analytics wordt verschillende data verzameld zoals leeftijd, geslacht, interesses, gedrag, gebruikte apparaten en meer.
Met deze informatie kun je een persona maken. Dit is als het ware een samenvatting van jouw doelgroep. Hierin verwerk je vaak leeftijd, geslacht, beroep, branche en interesses. Je gebruikt je persona om te bedenken:
Er zijn inmiddels zoveel Social Media kanalen, maar welke is nou geschikt voor jouw bedrijf. Door jouw persona uit stap 2 weet je exact wie je wilt bereiken en wordt het voor jou ook gemakkelijker welk kanaal bij jouw doelgroep past. Hieronder zie je per gebruikersgroep van welk kanaal ze het meest gebruik maken. Valt jouw doelgroep tussen de 40 – 64 jaar, dan kun je het beste gebruik maken van Facebook en YouTube. Via whatsapp is het vooralsnog niet mogelijk om te adverteren, maar er gaan geruchten dat dit in de toekomst wel mogelijk is.
Bron: Afix.nl
Afhankelijk van wat je van plan bent, kun je verschillende tools gebruiken om je berichten te plannen, monitoren, reageren en beheren. Er is geen enkele tool waar je alles mee kunt en daarnaast zijn de tools vaak betaald. Je kunt gebruik maken van de Business Facebook Creator studio, hier kun je berichten plaatsen, inplannen en monitoren voor Facebook en Instagram. Betaalde opties zijn:
Ga je klein beginnen, dan kun je deze tools ook achterwege laten.
Het is het makkelijkst om met een Social Media kalender te werken. Je hebt dan een goed overzicht van wat je per week gaat plaatsen en je kunt alle berichten direct inplannen. Zo hoef je niet elke dag ermee bezig te zijn, mits er natuurlijk belangrijk nieuws tussendoor komt. ideeën voor Social Media posts kunnen zijn:
Sowieso werkt beeld altijd beter dan alleen tekst, maar dan moet het beeld wel passen bij de boodschap die je wilt vertellen. Maak je zelf foto’s? Zorg er dan voor dat deze op de juiste manier gemaakt zijn. De foto hoeft echt niet te lijken op een foto die door een professional gemaakt is. Maar houd wel rekening met de belichting, andere voorwerpen op de foto en of het hele onderwerp centraal staat. Er zijn diverse tools die je kunt gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Canva. Deze heeft zowel een betaalde als gratis versie. In de gratis versie kun je sommige stockfoto’s of formats niet gebruiken. Het handige van deze en soortgelijke tools, is dat je gemakkelijk verschillende formaten van je ontwerp kan maken. Zo heb je snel voor elk kanaal het juiste formaat. Gangbare formaten zijn:
Niet alleen om je berichten te maken en plaatsen, maar ook om op je berichten te reageren. Hoeveel tijd je nodig hebt, hangt van verschillende factoren af. Ga je alleen foto’s plaatsen of ga je foto’s en video’s plaatsen én adverteren via Social Media. Hieronder wat richtlijnen waar je rekening mee kunt houden:
Het plaatsen van berichten op Social Media is gratis, maar het adverteren via Social Media kost wel geld. Je kunt beide uit besteden (dan kost het plaatsen ook wat), maar je betaald bij adverteren ook altijd een budget aan het kanaal zelf. Het budget is afhankelijk van het aantal advertenties, maar ook van het gebied dat je wilt bereiken. Wil je dat iedereen in Nederland jouw advertenties ziet, dan moet je rekening houden met een groter budget dan wanneer je je alleen wilt richten op de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Het budget hangt dus af van:
Het gaat namelijk niet alleen om het budget dat je beschikbaar hebt, maar ook om de relevantie van jouw post. Bij elke vertoning vindt er een veiling plaats, dit gaat tussen jou en jouw concurrentie. Er wordt niet alleen gekeken wie het hoogste budget heeft, maar ook naar de waarde die jouw advertentie voor een concurrent heeft. Wie het beste scoort wordt vervolgens getoond.
Pak de customer journey er nog eens bij die je in stap 1 gemaakt hebt en zorg dat je voor elke fase de juiste berichten maakt. Je moet niet alleen rekening houden met de berichten die je maakt, maar ook met het kanaal dat je gebruikt. Zo zijn Instagram en Pinterest in de eerste fase sterk, YouTube, Google en LinkedIn juist in de tweede fase en Google Ads en Facebook in de laatste fase. Het is vaak zo dat een potentiële klant meer dan één keer jouw bericht moet zien, voordat jouw product of dienst herkent wordt. Het is natuurlijk lastig om bij te houden wie welk bericht wanneer gezien heeft, daarom adviseren wij je om gebruik te maken van remarketing lijsten. Wat kun je met deze lijsten?
Want, meten is weten! En dat is ook echt zo. Wanneer de berichten eenmaal geplaatst zijn, wordt vaak vergeten om ook de resultaten te meten. De volgende statistieken kun je gebruiken om de resultaten te analyseren. Let op sommige kun je alleen gebruiken wanneer je gebruik maakt van advertenties:
Heb je alle stappen doorlopen en kom je er zelf niet uit of heb je er überhaupt geen zin in of tijd voor? Dan staat het Online Marketing team graag voor je klaar. Ik beantwoord graag al jouw vragen of zet samen met jou de Social Media strategie voor jouw bedrijf op. Spreken we elkaar snel?
Ik ben via Google bij Designpro terechtgekomen. Wat direct aansprak was de professionele uitstraling. Na het eerste contact ben ik de samenwerking aangegaan met Designpro, de medewerkers van Designpro denken graag met je mee en ik ben zeer te spreken over de service die Designpro verleent. Er wordt snel geschakeld en mijn wensen worden snel en goed opgepakt. Wat ik ook echt handig vind, is het systeembeheer, de content vullen kan ik zelf waardoor ik niet telkens contact op hoef te nemen met de websitebouwer. Designpro krijgt van mij een dik verdiende 9.
Er bestond al wel een oude website, of eigenlijk slechts een onderdeel van een portal, voor onze mooie camping in Noorwegen. Dit voldeed natuurlijk niet aan onze wensen. We wilden hiervoor dan ook graag een eigen website hebben. Op advies van een bevriende collega kwamen wij bij Designpro uit voor de realisatie van deze website.
Het ontwerp is gebaseerd op een ontwerp van een andere kennis van mij, deze is goed overgenomen en aangevuld waar nodig door Jasper van Designpro. We hebben dan ook veel direct contact gehad met deze Front-end developer, wat leidde tot het huidige resultaat. Onze complimenten over het resultaat. Wij zijn 100% blij! Een 9 is dan ook minimaal ons cijfer.
Wij zijn bij Designpro terecht gekomen omdat wij een lokaal bedrijf zochten met kennis van het inrichten van websites.
Onze opdracht voor Designpro was om een website te bouwen, die modern en slank was. Dat wil zeggen met adequate informatie maar zonder overbodige ballast. Dat is prima gelukt. De website is overzichtelijk en door ons, als relatieve leken, makkelijk te beheren.
De samenwerking met Designpro is prima; de lijntjes zijn kort en er is persoonlijke aandacht over en weer.
Wij bevelen Designpro van harte aan.
Onze website is ontworpen en gerealiseerd door Designpro, de keuze om ook online marketing bij Designpro onder te brengen was snel gemaakt. In onze branche hebben we naam gemaakt, ons doel is dan ook om onze naamsbekendheid in tact te houden. Daarnaast willen we ook goed gevonden worden door particulieren.
Na een start met lager resultaat kunnen we zeggen dat het de goede kant op gaat en we gevonden worden! Designpro heeft zich vanaf dag 1 ingezet voor ons en daar zijn we dan ook heel blij mee. De samenwerking vinden wij nu heel goed tot bijna perfect te noemen. Het valt ons op dat degene die ons bezoekt heel goed bekend is met de materie, en de dienst verleent op uiterst gepaste wijze. Acties die besproken zijn, worden meteen ondernomen en doorgezet. Ga zo door! - Onder druk de Beste!