Verstand van wat we doen
Bekijk onze certificeringen
Het is goed om de prestaties van je website bij te houden. Zo kun je namelijk zien wat jouw website je opbrengt en of je jouw doelstellingen hebt behaald. Google helpt je hier graag bij! Zo heeft Google meerdere programma´s die dit voor jou kunnen meten. Neem bijvoorbeeld Google Analytics, een programma van Google die jou inzichten geeft over het gedrag van jouw websitebezoekers. Heel relevant, want zo weet je als iets niet werkt of als iets juist wél werkt. Een ander relevant programma is Google Search Console. Met Google Search Console kun je de prestaties van jouw website in de gaten houden. Maar waarom is dat zo belangrijk? En hoe werkt Google Search Console dan? In deze blog ga ik je uitleggen hoe je Google Search Console ook voor jouw website kan gebruiken.
Met Google Search Console kun je de vindbaarheid van jouw website in de zoekresultaten in de gaten houden en optimaliseren. Je wil natuurlijk zo hoog mogelijk in Google komen, zodat je (potentiële) klanten je gemakkelijk kunnen vinden. Als je graag vindbaar wil zijn, moet je ervoor zorgen dat je hoog in Google komt te staan. Als je op de tweede pagina te vinden bent, is de kans al groot dat mensen niet op jouw website terecht komen. De meeste mensen kiezen namelijk voor de resultaten die op de eerste pagina staan.
Met Google Search Console kun je problemen met de vindbaarheid opsporen en oplossen. Je kunt namelijk een rapport laten uitdraaien waarin je kan zien hoe elke pagina van jouw website scoort op gebied van vindbaarheid in zoekmachines. Zo kun je zien welke pagina's bijvoorbeeld herschreven moeten worden of welke pagina's juist heel goed scoren. Ook geeft Google Search Console technische fouten aan. Goede redenen om gebruik te maken van Google Search Console, toch?
Er zijn twee rapporten beschikbaar waarin je informatie kunt vinden over de vindbaarheid van jouw website, namelijk het prestatierapport en het indexdekking-rapport.
Het prestatierapport laat middels statistieken zien hoe jouw website organisch presteert in Google. Er worden hierbij vier soorten statistieken gegeven.
De eerste statistiek is het aantal klikken. Dit cijfer vertelt je hoe vaak er op jouw websitelink is geklikt vanuit een zoekresultaat in Google. Als je dit cijfer te laag vindt, kun je je paginatitels en meta omschrijvingen aanpassen om mensen toch over te halen om op jouw website te klikken. Het lage aantal kan ook komen doordat je website niet goed vindbaar is.
Het tweede cijfer is het aantal vertoningen. Dit laat zien hoe vaak jouw websitelink aan iemand is vertoond. Dit aantal is vaak een stuk hoger dan het aantal klikken, omdat de meeste mensen die jouw websitelink zien er niet op klikken. De vertoning telt alleen als jouw websitelink ook echt op de pagina staat waarop de gebruiker kijkt. Als de gebruiker bijvoorbeeld alleen de eerste pagina in Google bekijkt en jij staat op de tweede pagina, telt dit niet als een vertoning.
De derde statistiek is de gemiddelde CTR, oftewel click through rate (doorklikratio). Deze wordt berekend door de volgende formule: aantal klikken: aantal vertoningen x 100%. Hiermee kun je zien welk percentage van de mensen die je website in de zoekresultaten hebben gezien, ook doorklikt naar je website.
Het laatste cijfer is de gemiddelde positie. Dit cijfer vertelt je wat de gemiddelde positie van een zoekwoord of pagina is, in een specifieke periode. Als dit cijfer bijvoorbeeld hoog is en het aantal klikken laag, kun je overwegen om webteksten te herschrijven om hoger in de zoekresultaten te komen. Als de gemiddelde positie laag is en het aantal klikken ook laag, kun je het beste de paginatitels en metaomschrijvingen optimaliseren. Zijn beide getallen hoog? Dan doe je het super goed!
Het indexdekking-rapport is het rapport voor het technische gedeelte van de vindbaarheid in zoekmachines. In dit rapport kun je een overzicht vinden van alle pagina's die Google heeft geïndexeerd of heeft geprobeerd het te indexeren. Als Google tijdens het indexeren fouten is tegengekomen, worden deze ook weergegeven. Ook in dit rapport zijn weer vier statistieken te vinden.
De eerste is het aantal fouten. Dit zijn kritieke problemen, zoals 404 pagina's. De tweede statistiek is ‘geldig met waarschuwing’. Dit getal laat het aantal pagina's zien die niet worden weergegeven in de zoekresultaten door een probleem. Naast 'geldig met waarschuwing’ is ‘geldig’ te zien. Dit is het aantal pagina's waar geen fout is gevonden, dus waar het helemaal goed gaat. Deze pagina's worden dan ook weergegeven in Google. Als laatste is er een cijfer onder uitgesloten te zien. Deze pagina's zijn bewust niet meegenomen in de indexering. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de pagina een no-index tag heeft meegekregen.
Ik ben via Google bij Designpro terechtgekomen. Wat direct aansprak was de professionele uitstraling. Na het eerste contact ben ik de samenwerking aangegaan met Designpro, de medewerkers van Designpro denken graag met je mee en ik ben zeer te spreken over de service die Designpro verleent. Er wordt snel geschakeld en mijn wensen worden snel en goed opgepakt. Wat ik ook echt handig vind, is het systeembeheer, de content vullen kan ik zelf waardoor ik niet telkens contact op hoef te nemen met de websitebouwer. Designpro krijgt van mij een dik verdiende 9.
Wij zijn bij Designpro terecht gekomen omdat wij een lokaal bedrijf zochten met kennis van het inrichten van websites.
Onze opdracht voor Designpro was om een website te bouwen, die modern en slank was. Dat wil zeggen met adequate informatie maar zonder overbodige ballast. Dat is prima gelukt. De website is overzichtelijk en door ons, als relatieve leken, makkelijk te beheren.
De samenwerking met Designpro is prima; de lijntjes zijn kort en er is persoonlijke aandacht over en weer.
Wij bevelen Designpro van harte aan.
Onze website is ontworpen en gerealiseerd door Designpro, de keuze om ook online marketing bij Designpro onder te brengen was snel gemaakt. In onze branche hebben we naam gemaakt, ons doel is dan ook om onze naamsbekendheid in tact te houden. Daarnaast willen we ook goed gevonden worden door particulieren.
Na een start met lager resultaat kunnen we zeggen dat het de goede kant op gaat en we gevonden worden! Designpro heeft zich vanaf dag 1 ingezet voor ons en daar zijn we dan ook heel blij mee. De samenwerking vinden wij nu heel goed tot bijna perfect te noemen. Het valt ons op dat degene die ons bezoekt heel goed bekend is met de materie, en de dienst verleent op uiterst gepaste wijze. Acties die besproken zijn, worden meteen ondernomen en doorgezet. Ga zo door! - Onder druk de Beste!